"Napad na demokraciju": Privatni podaci njemačkih političara u rukama hakera

Njemačka ministrica pravosuđa Katarina Barley osudila je ozbiljno curenje osobnih podataka političara na internetu nazvavši ga napadom na demokraciju.

Martina Čizmić | 04.01.2019. / 11:49

Angela Merkel (Foto: EBS) (Foto: EBS)

Kancelarka Angela Merkel je među njemačkim političarima pogođenima velikih hakerskim napadom u kojemu su objavljeni njihovi osobni podaci, uključujući informacije o kreditnim karticama i brojevima mobitela.

Broj njezina faksa, e-adresa i nekoliko pisama nalaze se među podacima koji su procurili na internet preko profila na Twitteru za koji se ne zna čiji je.

Zasad još nije poznato sadrže li ta pisma koja je Merkel slala i primala od drugih osjetljive informacije.

Inforadio rbb sa sjedištem u Berlinu izvijestio je da je hakiranje osobnih podataka stotina njemačkih političara na saveznoj i državnoj razini otkriveno u četvrtak kasno navečer.

Podaci političara objavljeni na Twitteru također uključuju adrese, osobna pisma i kopije osobnih iskaznica, navodi rbb.

Pogođene su sve veće njemačke stranke osim krajnje desnog AfD-a. Identitet hakera i njihovi motivi nisu poznati.

Njemačka ministrica pravosuđa Katarina Barley osudila je ozbiljno curenje osobnih podataka političara na internetu nazvavši ga napadom na demokraciju.

Počinitelj napada želi narušiti povjerenje u našu demokraciju i u naše institucije, kazala je te dodala da počinitelj ili više njih moraju hitno biti pronađeni te da treba otkriti motive koji stoje iza napada.

Kriminalcima i onima koji ih podržavaju ne smije se dopustiti da diktiraju bilo kakvu raspravu u našoj zemlji, rekla je ministrica.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti