Napokon: Aplikacija Stop COVID-19 od sada funkcionira i preko granice

Stopa preuzimanja u EU-u trenutačno je od 1 % do 38 % stanovništva, ovisno o državi članici, a analize pokazuju da čak i niska upotreba može smanjiti stopu zaraze.

Martina Čizmić | 19.11.2020. / 13:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Aplikacija Stop COVID-19, koja je predstavljena u lipnju, napokon je dobila mogućnost razmjene podataka o kontaktima zaraženima koronavirusom i preko granice. 

Kako je priopćeno, uspostavljena je prekogranična razmjena podataka hrvatske aplikacije Stop COVID-19 sa službenim aplikacijama drugih zemalja članica EU-a. To je rezultat odluka i preporuka Europske komisije te tehničkih i sigurnosnih zahtjeva Mreže za e-zdravstvo i drugih europskih tijela.

Time je Hrvatska postala sedma po redu zemlja EU-a, uz Dansku, Njemačku, Irsku, Italiju, Latviju i Španjolsku, koja putem federacijskog pristupnika (European Federation Gateway Service) razmjenjuje "zaražene ključeve" i tako omogućuje anonimno obavještavanje inozemnih kontakata o postojanju rizika od zaraze bolesti COVID-19.

Instaliranjem aplikacije, uz uključivanje postavke za prekograničnu razmjenu podataka, osigurat ćete da obavijest o izloženosti dobijete i u slučaju putovanja u inozemstvo ili interakcije s korisnicima drugih ovlaštenih COVID-19 mobilnih aplikacija u Hrvatskoj. Prekogranična razmjena podataka među nacionalnim mobilnim aplikacijama za praćenje kontakata definirana je Provedbenom odlukom Komisije (EU) 2020/1023 od 15. srpnja 2020. godine.



Što više ljudi koristi aplikaciju, to je vjerojatniji pozitivan učinak na borbu protiv virusa i bolje ćemo moći ocijeniti njezinu učinkovitost. Svaka uspješna obavijest znači potencijalno spašen život. Stopa preuzimanja u EU-u trenutačno je od 1 % do 38 % stanovništva, ovisno o državi članici. No čak i pri niskoj upotrebi moguće je napraviti razliku: istraživači kažu da na 15 % može imati znatan utjecaj na širenje i smrtnost. Zbog toga se svi koji imaju dostupnu aplikaciju potiču da je instaliraju i da je koriste kako bi obavijestili druge nakon pozitivnog rezultata na test, poručuju iz Ministarstva zdravstva, koje je aplikaciju i lansiralo. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti