Napokon dobre vijesti: Streaming spašava glazbenu industriju?

Upravo bi streaming mogao biti zaslužan za oporavak glazbene industrije te se očekuje da će se ove godine industrija oporaviti od dugogodišnjeg pada prihoda

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.04.2016. / 11:46

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Problemi glazbene industrije i pad prihoda počeli su još krajem devedesetih, a na krilima piratstva (Napster, torrenti i slično) povećavali su se tijekom cijelog prošlog i ovog desetljeća. Diskografske kuće i glazbenici dio gubitka novca od prodaje fizičkih medija pokušali su nadoknaditi prodajom digitalne glazbe, ponajviše putem Appleovog iTunesa, no prodaja, odnosno prihod ovakvih servisa nisu mogli pokriti velike gubitke nastale smanjenjem prodaje CD-a.

Umjesto prodaje i downloada glazbe, posljednjih godina sve su popularniji pretplatnički streaming servisi poput Spotifya, Deezera, Apple Musica i drugih koji za određenu mjesečnu pretplatu korisnicima omogućuju streaming milijuna pjesama na računalima, telefonima, tabletima i drugim uređajima. Osim streaminga, korisnici nekih servisa pjesme mogu skinuti na svoje uređaje, no moći će ih slušati samo dok plaćaju pretplatu. Upravo bi streaming mogao biti zaslužan za oporavak glazbene industrije jer u Credit Suisseu očekuju kako će se ove godine industrija oporaviti od dugogodišnjeg pada prihoda i zabilježiti blagi porast u odnosu na prošlu godinu. U ovoj kompaniji očekuje da će prihodi na ovom tržištu rasti i sljedećih godina, a do 2020. najveći udio među streaming servisima imat će, predviđaju u ovoj kompaniji, Apple.

Kao zemlje u kojima je streaming najpopularniji i koje će biti 'modeli za brojne druge zemlje' ističu Švedsku i Norvešku koje nude 'viziju budućnosti glazbene industrije'. Što se digitalnog downloada tiče, u Credit Suisseu ne vjeruju kako u bližoj, ali i daljoj budućnosti ponovno možemo očekivati porast popularnosti ovakvog načina kupovanja glazbe te će sve više korisnika koristiti streaming servise.  

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti