Napokon potvrđeno tko je tvorac "tvornice trolova" koja provodi kampanje dezinformiranja na internetu

Prema njegovim riječima, ta je "tvornica trolova" osnovana da bi "zaštitila ruski informativni prostor od grube i agresivne propagande antiruskih teza Zapada".

Hina | 15.02.2023. / 08:25

Jevgenij Prigožin
Jevgenij Prigožin (Foto: Afp)

Šef ruske paravojne skupine Wagner Jevgenij Prigožin u utorak je prvi put priznao da je tvorac "tvornice trolova" koja je plaćena za razne propagandne kampanje na internetskim stranicama.

Poznat kao osoba bliska Vladimiru Putinu, Prigožin je na samom početku sukoba u Ukrajini prošle godine priznao niz činjenica koje su mu godinama pripisivali.

Lažne vijesti na društvenim mrežama Domaće istraživanje potvrdilo: Društvene mreže su ključne u širenju dezinformacija

Priznao je ponajprije da je utemeljitelj plaćeničke paravojne skupine Wagner, koja se danas bori na prvoj crti bojišnice u Ukrajini, te da se pokušao miješati u američke izbore.

U utorak je priznao da je osnovao Agenciju za istraživanje interneta sa sjedištem u Sankt Peterburgu, koju su ruski mediji nazvali "tvornicom trolova". Njezini su zaposlenici optuženi za provođenje internetskih kampanja dezinformiranja, a sve u službi Kremlja.

Ne samo da sam bio jedini financijer Agencije za istraživanje interneta već sam je izmislio, stvorio, dugo sam njome upravljao, rekao je Prigožin, a prenosi njegov servis za slanje poruka Telegram.

Prema njegovim riječima, ta je "tvornica trolova" osnovana da bi "zaštitila ruski informativni prostor od grube i agresivne propagande antiruskih teza Zapada".

TikTok Testirali društvene mreže i otkrili da se dezinformacije na jednoj od njih najlakše šire

Agencija za istraživanje interneta optužena je da je putem lažnih računa na društvenim mrežama i na portalima provodila kampanje kojih je svrha bila širenje informacija u korist kremaljske politike, kritizirati ruske protivnike, ocrnjivati francusku prisutnost u Africi ili čak poticati razdor u pogledu Brexita i američkih izbora.

Washington je 2018. sankcionirao nekoliko osoba za koje se vjerovalo da su članovi Agencije za istraživanje interneta.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti