Napokon poznata cijena lijeka koji bi mogao pomoći oboljelima od bolesti COVID-19

Remdesivir je prvotno bio razvijen kao lijek za ebolu, a sad je pokazao određenu učinkovitost u liječenju bolesti COVID-19.

Martina Čizmić | 02.07.2020. / 11:59

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Napokon je poznato točno koliko stoji cijena petodnevnog tretmana potencijalnim lijekom za bolest COVID-19. Američka biofarmaceutska tvrtka Gilead objavila je da će cijena tretmana remdesivirom u SAD-u i drugim razvijenim zemljama iznositi 2340 dolara (nešto više od 15.600 kuna).

Kako bismo osigurali širok i ravnopravan pristup u vremenu svjetske potražnje, postavili smo cijenu za vlade razvijenih zemalja na 390 dolara po ampuli. Temeljeno na trenutnom načinu doziranja, većina pacijenata bi tijekom pet dana liječenja koristila 6 ampula remdesivira, što iznosi 2340 dolara po pacijentu, stoji u otvorenom pismu koje je potpisao CEO tvrtke, Daniel O'Day.

Slika nije dostupna Istraživanje pokazalo: Eksperimentalni lijek remdesivir učinkovitiji na početku bolesti COVID-19

Pojasnio je kako su se na to odlučili kako bi uklonili potrebu za dogovaranjem cijene za svaku zemlju posebno, a cijena koju su odredili postavljena je na takvu razinu da ju si mogu priuštiti i zemlje s nižom kupovnom moći.

Ova će cijena biti ponuđena svim zemljama u kojima je remdesivir odobren za korištenje, dodao je O'Day.

Istaknuo je i kako je u zemljama u razvoju, gdje je zdravstvena infrastruktura i gospodarstvo još u razvoju, Gilead postigao dogovor s proizvođačima generičkih lijekova da oni proizvode "jeftiniju verziju" lijeka kako bi on bio dostupan što većem broju ljudi.

Naš rad na remdesiviru nije ni blizu kraja... Kako budemo prikupljali sve više podataka iz kliničkih testiranja diljem svijeta i mnogih dodatnih studija, bolje ćemo razumijeti punu vrijednost remdesivira, istaknuo je O'Day te dodao kako će do kraja godine u razvoj remdesivira biti uloženo više od milijardu dolara.

Slika nije dostupna SAD pokupovao sve zalihe lijeka za koronu, svijetu prijeti nestašica: "Nije ostalo ništa za Europu"

Podsjetimo, američka je vlada zakupila kompletnu proizvodnju remdesivira do kraja rujna (oko 500 tisuća doza), a dio je već i isporučen bolnicama. Američko Ministarstvo zdravstva do rujna će voditi distribuciju remdesivira po bolnicama, nakon čega će se ponovno razmotriti situacija s oboljelima i potrebama za lijekom.

Remdesivir je prvotno bio razvijen kao lijek za ebolu, no nije ušao u široku upotrebu. Zasad nema konkretnih dokaza da njegova upotreba smanjuje smrtnost u slučaju bolesti COVID-19, pa je Europska unija odobrila upotrebu lijeka samo ako je pacijent u teškom stanju.

Izvor: Gilead, N1

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti