Napravljen portal s detaljnim uvidom u cijelo potresom pogođeno područje, precizan do u 5 centimetara

Sustav je zasad dostupan državnim tijelima, a kad se otvori javnosti, sadržavat će podatke o nekretninama na cijelom potresom pogođenom području.

Hina | 18.01.2021. / 10:36

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Državna geodetska uprava, Geodetski fakultet i Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva razvili su novi sustav, odnosno portal koji ima pregled i uvid u cijelo potresom pogođeno područje.

Glavni ravnatelj Državne geodetske uprave Damir Šantek rekao je u emisiji "Hrvatski radio za Banovinu" da je odmah nakon potresa na Banovini mapirano cijelo područje.

Taj sustav djeluje kao najvažniji registar koji ima svako naselje u RH, svaku ulicu i kućni broj, a na potresom pogođenom području službe su mogle doći do svih naselja, pa i onih za koja se nije znalo da postoje.

Šantek je kazao da je odmah nakon potresa, 30. prosinca, dronovima snimljeno 762 hektara na području Petrinje kako bi se vidjelo stanje štete, 1. siječnja snimljeno je sisačko, a 7. siječnja i glinsko područje.

Snimljeno je ukupno 40.000 četvornih metara i usporedbom sa starim slikama vidi se kakav je obim štete, kazao je.

Taj digitalni foto s 5-centimetarskom točnošću jako je važan jer se vidi svaki krov, svaki dimnjak, na što su se nadovezali vatrogasci, civilna zaštita, HEP i svi oni koji trebaju nešto od tih podataka, istaknuo je Šantek.

Taj sustav zasad je zamišljen da sva državna tijela na jednom mjestu mogu vidjeti sve podatke, a kada se otvori javnosti, ljudi će jednim klikom moći doći do svih podataka o svojim nekretninama.

Za oko mjesec dana i stanovnici ovog područja moći će ishoditi papire za obnovu i neće morati ići od šaltera do šaltera, nego će im potrebni dokumenti biti dostupni na jednim mjestu, naglasio je Šantek.

Sustav je moderan i operativan i mislim da će pokazati što Hrvatska radi, ocijenio je.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti