Napravljen softver koji može predvidjeti kada će netko umrijeti

Softver je jezivo precizan i drastično bi mogao poboljšati brigu o pacijentima koji su na samrti.

Monika Nožić Monika Nožinić | 20.01.2018. / 18:52

Ilustracija mrtvačnica (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Znanstvenici sa Sveučilišta Stanford napravili su umjetnu inteligenciju koja sa sigurnošću od čak 90 posto može predvidjeti kada će pacijent u bolnici preminuti.

Iako sve zvuči poprilično kontroverzno, tim znanstvenika tvrdi da bi njihov rad drastično mogao poboljšati brigu o pacijentima koji su na samrti, kao i pomoći njihovim obiteljima.

Točno predviđanje kada bi osoba mogla umrijeti, pružila bi bolnicama mogućnost da ispune bolesnikove posljednje želje, kao i da se svi važni razgovori i oproštaj s obitelji obave prije nego što za to bude kasno.

Tim znanstvenika objašnjava da u stvarnom životu postoje velike nesuglasice oko toga kako bi pacijent htio živjeti pred sam kraj života i onoga kako se to obično završava.

Sudeći prema podacima koje su znanstvenici sa Stanforda prikupili, čak 80 posto Amerikanaca voljelo bi da svoje posljednje dane provede kod kuće, ali čak 60 % njih na kraju umre u bolnici.

Znanstvenici su prikupili podatke oko dva milijuna pacijenata kako bi napravili duboku neuronsku mrežu.

Mogli smo napraviti prediktivni model koristeći prikupljene podatke iz bolnica, koje smo zatim usporedili s pažljivo dizajniranim eksperimentalnim istraživanjem, izjavio je Anand Avati, doktorand na računalnim znanostima u laboratoriju za umjetnu inteligenciju Sveučilišta Stanford.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti