Napravljena bionička ruka koja pruža pravi osjećaj dodira

Tehnologija u službi medicine.

Monika Nožić Monika Nožinić | 04.01.2018. / 19:43

Foto: YouTube

Znanstvenici već godinama rade na izradi bioničkih udova koji bi ljudima mogli vratiti osjećaj za dodir i interakciju s predmetima.

Dosad je veći naglasak bio na kontaktu s objektima i mogućnosti njihova pridržavanja nego na razvijanju osjećaja dodira, što je jednako važno. Međutim, to se sada promijenilo.

Nova bionička ruka, koju je napravio multinacionalni tim stručnjaka za robotiku iz Njemačke, Švicarske i Italije, ovoj je ženi vratila sposobnost da osjeti stvari i dovoljno je prenosiva da se koristi i izvan laboratorija.

Bioničku ruku koja izgleda poput prave šake dobila je Almerina Mascarello, žena koja je izgubila lijevu ruku u nesreći koja se dogodila prije više od 20 godina.

Foto: YouTube

Almerina je prototip ruke koristila šest mjeseci i za to je vrijeme mogla procijeniti kakav je predmet koji drži u ruci - tvrd ili mekan. Ruka funkcionira tako što se signali nakon kontakta s predmetom sitnim elektrodama prenose do mozga. Istraživači se nadaju da će jednog dana ovakve proteze biti funkcionalnije od stvarnih udova.

Osjećaj je spontan, kao da je riječ o pravoj ruci. Konačno mogu raditi stvari koje su prethodno bile vrlo teške, poput oblačenja. Osjećate se kompletno, navela je Mascarello. Videozapis možete pogledati ovdje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti