NASA angažirala SpaceX da "sruši" Međunarodnu svemirsku postaju

U teoriji ISS može sam napustiti svoju orbitu i srušiti se na Zemlju, no bez kontrole, to bi predstavljalo velik rizik za stanovništvo na površini.

Martina Čizmić | 28.06.2024. / 10:36

Međunarodna svemirska postaja (ISS) (Foto: NASA)

Elon Musk, odnosno njegova tvrtka SpaceX, napokon će dobiti legitiman razlog da nešto unište. I to će im još i platiti. Naime, NASA je odabrala upravo tu tvrtku za "rušenje" Međunarodne svemirske postaje kad završi svoj radni i životni vijek.

Kako su objavili iz NASA-e, ugovorom vrijednim 843 milijuna dolara SpaceX-u je povjerena zadaća izgradnje letjelice koja će ovu 430 tona tešku svemirsku postaju gurnuti u Tihi ocean. Cijeli događaj će se odviti početkom sljedećeg desetljeća.

Podsjetimo, Međunarodna svemirska postaja kontinuirano djeluje od 2000. godine na visini od otprilike 400 kilometara od Zemlje i svakih 90 minuta napravi krug oko planeta. Postajom upravljaju SAD i Rusija, a partneri su im Europska svemirska agencija, Kanada i Japan. Iako je originalno postaja trebala djelovati do 2025. godine, partneri su se složili produljiti njen rad od 2030. godine. U teoriji ISS može sam napustiti svoju orbitu i srušiti se na Zemlju, no bez kontrole, to bi predstavljalo velik rizik za stanovništvo na površini.

Međunarodna svemirska postaja (ISS) NASA ima plan za povratak ISS-a na Zemlju iz orbite vrijedan milijardu dolara

NASA je do sad razmatrala različite scenarije uništavanja Međunarodne svemirske postaje. Od rastavljanja na sastavne elemente (module) i korištenja novijih elemenata za stvaranje nove svemirske postaje, do prepuštanja postaje nekoj komercijalnoj tvrtki koja bi ju mogla iskoristiti za svemirski turizam, ali i obvezati se da će ju na kraju "sigurno zbrinuti".

Odabir američkog vozila za spuštanje Međunarodne svemirske postaje (ISS) pomoći će NASA-i i njezinim međunarodnim partnerima da osiguraju siguran i odgovoran prijelaz u nisku Zemljinu orbitu na kraju rada postaje. Ova odluka također podupire NASA-ine planove za buduća komercijalna odredišta i omogućuje nastavak korištenja svemira u blizini Zemlje, rekao je u izjavi Ken Bowersox, direktor svemirskih operacija NASA-e.

Međunarodna svemirska postaja (ISS) Međunarodna svemirska postaja broji posljednje godine, a njezino bi uništavanje moglo biti poseban spektakl

Ni NASA ni SpaceX za sad nisu otkrili detalje letjelice koja bi trebala poslati ISS na njen posljednji let prema Zemlji. Ono što je sigurno je da će trebati imati veoma snažne potisnike i motore kako bi postaju gurnula u pravom smjeru, u pravo vrijeme. To mjesto je udaljena lokacija u Tihom oceanu, poznata kao Point Nemo, udaljena više od 2500 kilometara od najbližeg kopna. Nazvana je i "grobljem svemirskih letjelica" jer kad god treba spustiti neku letjelicu iz orbite, bira se upravo to mjesto kao najsigurnija opcija.

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti