NASA-in robot Curiosity Mars "izgubio se" na Marsu

Curiosity nije prestao raditi, već je nastavio slati podatke znanstvenicima, koji su na temelju onoga što je poslao osmislili plan kako ga vratiti na pravi put.

Martina Čizmić | 24.01.2020. / 09:04

NASA Mars Curiosity Rover (Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS) (Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS)

Tehnologija nam je omogućila razvoj navigacije koja nam u svakom trenutku govori gdje se nalazimo na Zemlji. Isti princip koriste i roboti i sonde koji istražuju svemir.

No baš kao što se nama na Zemlji dogodi da unatoč navigaciji povremeno zalutamo, tako se i robot na Marsu - izgubio.

Kako su objavili znanstvenici koji sudjeluju u misiji Curiosity Mars, njihovo robotsko vozilo (rover), tijekom obavljanja predviđenih aktivnosti odjednom se - izgubilo.

Tijekom svog posljednjeg seta aktivnosti Curiosity je izgubio orijentaciju. Neki podaci o visini nisu bili ispravni, pa ni on nije mogao donijeti točne i sigurne odluke. Zbog toga se Curiosity prestao kretati, stao je na mjestu dok se ponovno ne 'snađe', zapisala je na službenom blogu Dawn Sumner, planetarna geologinja sa Sveučilišta California Davis.

To ne znači da je Curiosity prestao raditi ili da je izgubljen. Nastavio je slati podatke znanstvenicima, a oni su na temelju toga što je poslao osmislili plan kako ga vratiti na pravi put.

Tako su inženjeri napravili program koji će Curiosityju reći gdje se točno nalazi te mu pomoći da nastavi sa svojom misijom.

I uspjeli su. Kako je izvijestio Scott Guzewich iz NASA's Goddard Space Flight Center, Curiosity ponovno može istraživati po Marsu te nastavlja sa svojom misijom kao što je bilo planirano. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti