NASA-in teleskop TESS otkrio "super Zemlju" i "brzog patuljka"

Iako je otkriće novih planeta i zvijezda od velike važnosti za astronome i znanost općenito, činjenica da je TESS to uspjelo u samo nekoliko mjeseci zaista je impresivna.

Martina Čizmić | 20.09.2018. / 16:43

TESS promatra planete (Foto: NASA\'s Goddard Space Flight Center) (Foto: NASA\'s Goddard Space Flight Center)

Najnoviji NASA-in lovac na udaljene planete, Transiting Exoplanet Survey Satelite ili TESS, u pogonu je samo nekoliko mjeseci i već je "uhvatio" nove, do sad, neotkrivene planete.

Iako otkriće još nije službeno predstavljeno, a znamo da se NASA voli pohvaliti takvim stvarima, preliminarni pisani rad otkriva kako je TESS već otkrio prvi planet - super Zemlju koja se nalazi u orbiti oko zvijezde Pi Mensaea udaljene gotovo 60 svjetlosnih godina od Zemlje.

Iz NASA-e su na službenom Twitteru potvrdili da su pronašli super Zemlju, ali i dodali kako će trebati još istraživati ne bi li otkriće bilo i znanstveno potvrđeno.

Ukoliko daljnja istraživanja potvrde postojanje nove super Zemlje, koju su znanstvenici službeno nazvali "Pi Men c", to će biti prvo TESS-ovo otkriće.

No, to nije sve. TESS je otkrio još jedan planet u Pi Mensaeovoj orbiti. Planet nazvan "Pi Men b" otprilike je 10 puta veći od Jupitera.

Snimka svemira kroz TESS-ove oči (Foto: NASA/MIT/TESS) (Foto: NASA/MIT/TESS)

U drugom preliminarnom radu, navodi se i kako je TESS možda već locirao "zvijezdu patuljka" koja je nešto bliža Zemlji od Pi Mensae. Ono što je posebno kod patuljka "M LHS 3844" je činjenica da obiđe zvijezdu u čijoj se orbiti nalazi za samo 11 sati.

Kao i u slučaju prethodnih planeta, postojanje patuljka treba još istražiti.

Iako je otkriće novih planeta i zvijezda od velike važnosti za astronome i znanost općenito, činjenica da je TESS to uspjelo u samo nekoliko mjeseci zaista je impresivna.

Naime, TESS je lansiran u travnju i to pomoću SpaceX-ove rakete Falcon, a službeno je počeo pretraživati nebo u srpnju.

Znanstvenicima u analizi fotografija i snimaka koje TESS napravi pomaže i TESS sustav uzbunjivanja koji, što je još impresivnije, još nije služben pušten u pogon. Što li će tek otkriti nakon siječnja 2019 kad počne funkcionirati u potpunosti, možemo samo nestrpljivo iščekivati.

Izvor: Cnet

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti