Nakon prve brzinske provjere, nova NASA-ina mega raketa koja čeka svoj prvi let na Mjesec, nema većih vidljivih oštećenja nakon prolaska uragana Nicole na Floridi, priopćila je u četvrtak Američka svemirska agencija.

Temeljitiji pregled obavit će djelatnici na lansirnoj rampi čim to bude moguće kako bi provjerili stanje rakete, rekao je Jim Free, administrator suradnik u NASA-i, u poruci objavljenoj na Twitteru.

 

 

NASA-ini stručni timovi "obavili su prve vizualne preglede" rakete nazvane SLS, pomoću kamera postavljenih na lansirnoj rampi u svemirskom centru Kennedy, napisao je.

Pregled pomoću kamera pokazuje neznatna oštećenja poput popuštanja spojeva i ogrebotina na zaštiti od nevremena, dodao je.

Uragan Nicole je stigao na kopno na istočnoj obali Floride u noći na četvrtak kao uragan 1. kategorije, priopćio je Nacionalni centar za uragane.

Senzori na lansirnoj rampi, na dvadeset metara visine, izmjerili su udare vjetra do 132 km/h, ali raketa može podnijeti i više od toga, rekao je Jim Free.

NASA je ranije objavila da je Space Launch System (SLS) konstruiran tako da može podnijeti udare vjetra do 137 km/h.

NASA-ina raketa Space Launch System (SLS) s kapsulom Orion NASA ne odustaje: Novi pokušaj lansiranja rakete prema Mjesecu zakazan za 14. studenoga

Lansiranje je bilo predviđeno za 16. studenog u 1.04 sati po mjesnom vremenu (7.04 sati po srednjoeuropskom), što će ovisiti o stanju rakete nakon pregleda.

Drugi mogući nadnevak je 19. studenog.

Ljetos su dva pokušaja lansiranja otkazana u posljednji trenutak zbog tehničkih problema tijekom punjenja spremnika gorivom. Poslije su raketu morali ukloniti s rampe zbog uragana Iana.

Pokusna misija Artemis 1 bez posade bit će prvi let u velikom američkom programu povratka na Mjesec nakon Apolla.

U okviru programa Artemis na Mjesec će se prvi put spustiti žena i osoba obojene kože najranije u 2025.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju