NASA ne odustaje: Novi pokušaj lansiranja rakete prema Mjesecu zakazan za 14. studenoga

Na razvoju rakete SLS radilo se dulje od deset godina i ona još dosad nije letjela.

Hina | 13.10.2022. / 09:00

NASA-ina raketa Space Launch System (SLS) s kapsulom Orion (Foto: NASA/Joel Kowsky)

Američka svemirska agencija NASA planira 14. studenoga ponovno pokušati lansirati megaraketu na Mjesec u okviru misije Artemis 1 (Artemida 1) pošto su prethodna lansiranja morala biti otkazana zbog tehničkih poteškoća i lošeg vremena.

Prethodna lansiranja bila su predviđena krajem kolovoza te početkom rujna i u posljednjem trenutku bila su otkazana zbog tehničkih poteškoća.

NASA-ina raketa Space Launch System (SLS) NASA najavila veliki spektakl koji će privući stotine tisuća ljudi: Ovo se nije dogodilo već desetljećima

Zatim je krajem rujna raketa SLS, najsnažnija koju je do sada izgradila američka svemirska agencija, morala biti vraćena u hangar u svemirskom centru Kennedy kako bi se sklonila prije udara uragana Iana koji je razorio pojedine dijelove Floride, podsjeća agencija AFP.

Na svojoj mrežnoj stranici NASA je objavila da će sljedeći pokušaj lansiranja biti srijeda, 14. studenoga u 12:07 po istočnom američkom vremenu, odnosno 04:07 po GMT i u predviđenom trajanju od 69 minuta.

Dva rezervna termina su 16. i 19. studenoga.

Na razvoju rakete SLS radilo se dulje od deset godina i ona još dosad nije letjela.

Misija Artemis donosi prekretnicu u svemirskom programu NASA-e nakon misije Apolla kojom je čovjek kročio na Mjesec, a od tada su prošla desetljeća u kojima su astronauti obavljali misije u nižim orbitama i provodili istraživanja vezana za Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS).

Slika nije dostupna Povratak na Mjesec: NASA objavila video u kojem su prikazali sve detalje prvog lansiranja misije Artemis

Nazvana po božici Artemidi, zaštitnici lova i mjeseca i sestri boga Apolona u grčkoj mitologiji, Artemis bi trebala ponovno dovesti astronaute na površinu Mjeseca 2025. godine iako stručnjaci dvoje da će se to i postići u predviđenom roku.

Novost je što je predviđen dolazak prve žene na Mjesec i prve osobe koja nije bijele rase.

Pedeset godina od posljednje misije iz programa Apollo, Artemis 1 ide bez posade. Zadaća je tog lansiranja provjeriti je li kapsula Orion, na vrhu rakete, sigurna za budući prijevoz ljudi.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti