NASA je u utorak objavila da će u subotu ponovno pokušati lansirati divovsku raketu nove generacije prema Mjesecu, nakon što prvi pokušaj u ponedjeljak nije uspio zbog tehničkog problema.

SLS Orion NASA odgodila lansiranje misije Artemis 1 zbog curenja motora

Golema raketa nove generacije trebala bi kapsulu bez posade ponijeti na šestotjedni probni let oko Mjeseca i natrag, u misiji Artemis 1, pedeset godina poslije posljednje Apollove misije na Mjesec.

Proglašena najsnažnijom i najkompleksnijom raketom na svijetu, divovska dvostupanjska raketa Space Launch System (SLS) predstavlja najveći novi vertikalni lansirni sustav koji je američka svemirska agencija izgradila otkako je Saturn V letio tijekom programa Apollo na Mjesec 1960-ih i 70-ih godina.

Svemirski centar Kennedy, odakle bi trebala biti lansirana, zatvoren je za javnost, ali gledatelji će raketu moći vidjeti kako se diže prema nebu i čuti njezin huk s okolnih plaža.

Don Walker, dužnosnik okruga Brevard očekuje gomilu ljudi na lansiranju, "između 200.000 i 400.000".

Činjenica da se lansiranje sada više ne očekuje radnim danom, već za vikend - što je osim toga dugi vikend s državnim praznikom u ponedjeljak - kao i njegov povijesni karakter, pridonose očekivanom uspjehu u posjećenosti, objasnila je za AFP Meagan Happel iz turističkog ureda na Floridi.

SLS Orion Novi pokušaj: NASA će u subotu lansirati raketu prema Mjesecu

Posjetiteljima se savjetuje da krenu ranije kako bi izbjegli gužve u prometu, koje se očekuju "tri ili četiri sata" prije polijetanja, planiranog za 14,17 sati (18,17 GMT), dodala je. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju