Povratak na Mjesec: NASA objavila video u kojem su prikazali sve detalje prvog lansiranja misije Artemis

NASA će u ponedjeljak lansirati raketu s kapsulom Orion koja bi se, nakon što dođe do Mjeseca, trebala vratiti na Zemlju.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.08.2022. / 12:17

SLS raketa i svemirska letjelica Orion koji bi trebali odvesti astronaute na Mjesec (Foto: NASA/Joel Kowsky)

Sljedeći je tjedan veliki test NASA-ina plana o povratku ljudi na Mjesec. Prvotni plan slijetanja kapsule s ljudskom posadom pomaknut je s 2024. godine na 2025., no ne treba se iznenaditi ako bude novih zakašnjenja. Misija povratka čovjeka na Mjesec nazvana je Artemis, a uključuje misiju slanja rakete i kapsule na put oko Mjeseca i povratak na Zemlju, zatim drugu misiju koja će uključivati ljudsku posadu u kapsuli, dok konačna misija Artemis 3 uključuje slijetanje na zemljin satelit.

ESA-ine lutke Zohar (u plavom) i Helga ( u crnom) Upoznajte Helgu i Zohar, dvije "žene" koje će prve započeti ponovno osvajanje Mjeseca: Evo zašto baš one kreću prve

Prvi dio te misije planiran je za sljedeći ponedjeljak, a povodom lansiranja rakete Space Launch System (SLS) koja će u svemir ponijeti i kapsulu Orion, NASA je objavila videozapis u trajanju od skoro pet minuta u kojem je detaljno opisana procedura misije.

Nakon lansiranja rakete, Orion se odvaja, pali vlastite motore i kreće prema Mjesecu kojem će se približiti na samo 100 km. Osim testiranja same rakete i kapsule i svih njihovih sustava, tijekom leta prikupljat će gomilu podataka i informacija koji će biti od krucijalne važnosti za buduće misije i letove s ljudskom posadom.

Ovo putovanje od Zemlje do Mjeseca i nazad bit će duže od pola milijuna milja, odnosno više od 800 tisuća km, a tijekom kruženja oko satelita Orion će se udaljiti više od 60 tisuća km od njega - što je najveća udaljenost od naše planete na koju je otišla svemirska letjelica napravljena za ljudsku posadu.

U videu se naglašava kako je NASA spremna za povratak na Mjesec, ali da je njihov pogled usmjeren i prema Marsu i još dalje, iako je jasno kako će proći još godine, a možda i desetljeća dok ljudska noga stupi na Crveni planet.

Slika nije dostupna Zbog kašnjenja s razvojem svemirskih odijela, NASA će odgoditi povratak na Mjesec planiran za 2024. godinu

Prije toga, još je puno posla oko misije Artemis, a jedan od izazova uključuje i razvoj novih svemirskih odijela koje će astronauti nositi na svom putovanju.

Ako želite saznati detalje o misiji i kako će izgledati lansiranje rakete i let kapsule, svakako preporučujemo da pogledate NASA-in video koji se nalazi u prilogu.

Izvor: Digital Trends
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti