Zbog kašnjenja s razvojem svemirskih odijela, NASA će odgoditi povratak na Mjesec planiran za 2024. godinu

Brojne su prepreke prema povratku astronauta na Mjesec. Jedna od njih jest i razvoj svemirskih odijela koji kasni i zbog čega iz NASA-e kažu da raniji plan o 2024. nije ostvariv.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.08.2021. / 15:38

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

NASA je postavila visoke i ambiciozne planove za 2024. godinu za kada je najavljena prva misija na Mjesec s ljudskom posadom nakon više od 50 godina. Misija Artemis trebala bi biti posebna po mnogim stvarima, a jedna od njih je što bi prvi puta mjesečevom površinom trebala prošetati i jedna žena. Kada je riječ o planiranju tako velike, kompleksne i zahtjevne misija, jasno je da mnogo toga može poći po krivu te da uvijek postoji mogućnost njene odgode.

Slika nije dostupna 2024. je cilj: NASA i službeno objavila plan za povratak čovjeka na Mjesec, doznajte njegove detalje

Upravo se to i dogodilo NASA-i te je ovaj tjedan generalni inspektor svemirske agencije Paul K. Martin rekao kako plan povratka na Mjesec 2024. “nije ostvariv”. Ono što je posebno zanimljivo jest što je kao glavni problem u ostvarivanju tog cilja naveo kašnjenje sa svemirskim odijelima. Za misiju odlaska na Mjesec NASA neće koristiti stara odijela kakva koriste astronauti na ISS-u, već se razvijaju potpuno nova.

U izvještaju koji je potpisao Martin navodi se kako su nova svemirska odijela kritična za povratak ljudi na Mjesec, siguran nastavak operacija na ISS-u i istraživanje Marsa i drugih lokaciju u dubokom svemiru. Razvoj nove tehnologije za svemirska odijela u NASA-i je počeo još prije 14 godina, dok su prije 5 godina počeli raditi na tzv. xEMU odijelima, no iako su trebala biti gotova do kraja 2024., ona neće biti spremna za prve letove najranije do travnja 2025. Ukupan trošak svemirskih odijela do tada bi trebao iznositi čak više od milijarde dolara, a trenutačno su, kako je naglasio Martin, godinama daleko od dovršetka.

Previše je kuhara u kuhinji

Kao razlozi probijanja rokova i kašnjenja razvoja odijela spominje manjak financija, tehničke izazovi, kao i naravno, utjecaj koronavirusa. Također, problem je i u broju kompanija koje isporučuju dijelove za svemirska odijela te je riječ o čak 27 tvrtki. U svom stilu, na tu je situaciju putem Twittera reagirao i Elon Musk koji je napisao da se čini kako je previše kuhara u kuhinji te, ako bude potrebno, odijela će napraviti SpaceX.

Svemirska odijela, naravno, nisu jedini izazov s kojima se suočava NASA u pripremi povratka na Mjesec te je Martin spomenuo i odgode rakete Space Lunch System i kapsule Orion, kao i proteste Blue Origina i Dyneticsa oko davanja ugovora za razvoj letjelice za slijetanje na Mjesec kojeg je NASA dodijelila Muskovom SpaceX-u.

Slika nije dostupna Hoće li NASA odgoditi povijesnu misiju povratka na Mjesec?

Da bi moglo biti kašnjenja s misijom Artemis nedavno je u razgovoru za CNN spomenuo i NASA-in administrator Bill Nelson. Naglasio je kako su putovanja u svemir teška i zahtjevna te da im je uvijek na prvom mjestu sigurnost. “Moglo bi biti kašnjenja, no cilj je kraj 2024.”, rekao je na pitanje o budućnosti misije. Nakon izvještaja, oglasili su se službenim izvještajem iz NASA u kojem su rekli kako trenutačno ocjenjuju budžet i raspored misije te će se o svemu oglasiti “kasnije ove godine”.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti