Hoće li NASA odgoditi povijesnu misiju povratka na Mjesec?

NASA-in plan je 2024. godine poslati letjelicu s ljudskom posadom - uključujući i s prvim ženskim članom posade, na Mjesec.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 26.11.2020. / 11:13

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Čak 50 godina od posljednjeg spuštanja na Mjesec, NASA 2024. planira poslati novu ljudsku misiju na Zemljin satelit, a ta bi misija trebala ući u povijest, među inim, i zbog prvog ženskog člana posade. I prije ove godine koju je obilježila pandemija koja je svima pomrsila privatne i poslovne planove, rok za misiju bio je kratak, a virus SARS-CoV-2 dodatno je zakomplicirao i usporio stvari. Prema posljednjim informacijama, čini se jako teško da će NASA uspjeti ispuniti taj cilj. Zbog pandemije bilo je zatvoreno čak 18 NASA-inih velikih postrojenja tako da je razvoj tehnologije za misiju Artemis - od sustava lansiranja do svemirske letjelice Orion morao biti odgođen ili privremeno suspendiran.

Slika nije dostupna Kina, prva nakon pola stoljeća, kreće po kamenje s Mjeseca

U nedavnom izvještaju glavnog inspektorata NASA-e navodi se kako još moraju donijeti konačne odluke o ključnim aspektima ove misije, uključujući i odluke o lunarnoj stanici Gateway i letjelici (Human Landing System) s kojom će se astronauti spustiti na Mjesec, a u čijem razvoju sudjeluju tri privatne kompanije.

Osim pandemije, problem su i financije te je NASA od tražene 3 milijarde dolara, od Kongresa dobila odobrenje za polovicu tog iznosa, ali se nadaju da će im biti odobren dodatan budžet. Zbog navedenih vremenskih i financijskih izazova, iz NASA-e kažu kako je teško vjerovati da će lunarna stanica biti dovršena na vrijeme. U izvještaju se spominje kako će za nastavak svemirskih misija biti potrebna snažno i konstantno državno vodstvo, kao i prateće financiranje. Također, s NASA-ine strane potrebno je odrediti realan raspored svemirskih misija, kao i konkretne dugoročne troškove svemirskih misija, a naglašava se i nužnost partnerstva s drugim vladama i privatnim kompanijama.

Slika nije dostupna Četvero astronauta u SpaceX-ovoj kapsuli uspješno doputovalo na Međunarodnu svemirsku postaju

Ukratko, ovaj izvještaj upućuje na to kako će NASA teško uspjeti u svom naumu lansiranja nove ljudske misije na Mjesec te da bi misija Artemis mogla biti odgođena, zaključuju na The Independentu.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti