Četvero astronauta u SpaceX-ovoj kapsuli uspješno doputovalo na Međunarodnu svemirsku postaju

Svemirska postaja, orbitalni laboratorij koji se nalazi oko 400 kilometara iznad Zemlje bit će njihov dom narednih šest mjeseci.

Hina | 17.11.2020. / 09:11

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Četvero astronauta u svemirskoj letjelici Space X-a u vlasništvu Elona Muska, pristala su u utorak ujutro na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS), u prvoj misiji s ljudskom posadom u privatno izgrađenoj svemirskoj kapsuli.

Kapsula SpaceX-a Crew Dragon s četvoro astronauta - troje Amerikanaca i jednim Japancem - pristala je na ISS 27 sati nakon što je lansirana iz NASA-inog centra Cape Canaverala na Floridi.

Svemirska postaja, orbitalni laboratorij koji se nalazi oko 400 kilometara iznad Zemlje bit će njihov dom narednih šest mjeseci.

Nakon toga, novi tim astronauta će ih zamijeniti u kapsuli Crew Dragon. Rotacija će se nastaviti dok se kasno sljedeće godine programu ne pridruži Boeing sa svojom letjelicom.

 

 

U posadi je zapovjednik Crew Dragona Mike Hopkins i dvoje astronauta NASA-e: pilot misije Victor Glover i fizičarka Shannon Walker. Njima se pridružio japanski astronaut Soichi Noguchi, kojemu je ovo treće putovanje u svemir nakon što je prethodno letio na američkom shuttleu 2005. godine i na Soyuzu 2009. godine.

Jedna američka astronautkinja i dva ruska kozmonauta nalaze se na svemirskoj postaji od prethodne misije.

Dobrodošli na ISS. Ne možemo dočekati da dođete, rekla je Amerikanka Kate Rubbins.

Prije nego što je od NASA-e primio certifikat za letenje, Crew Dragon gradio se približno deset godina kao dio javno-privatnog NASA-inog programa koji je započeo 2011.

Nedjeljno polijetanje obilježilo je prvu operativnu misiju SpaceX-a za NASA-u pod okriljem toga programa, nakon što su dvojica američkih astronauta prošlo ljeto otišla na testni let.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti