2024. je cilj: NASA i službeno objavila plan za povratak čovjeka na Mjesec, doznajte njegove detalje

Američka svemirska agencija NASA napokon je i službeno predstavila plan za povratak čovjeka na Mjesec do 2024. godine težak 28 milijardi dolara. Odvijat će se u tri ključne faze.

Branimir Vorša | 22.09.2020. / 14:38

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

NASA-in program Artemis čovjeka će vratiti na površinu Mjeseca, prvi put nakon, sad već daleke, 1972. godine. NASA će istovremeno otići i korak dalje te će na površinu Mjeseca 2024. godine istovremeno zakoračiti i prva žena.

Ipak, NASA traži od Kongresa ključnih 3,2 milijarde dolara za izgradnji sustava za slijetanje na površinu Mjeseca i kako bi upotpunili spomenuti proračun troškova za čitav program Artemis.

Zahtjev za sredstva koji se sad nalazi pred Senatom uključuje 3,2 milijarde za 2021. godinu, za sustav za slijetanje čovjeka. Iznimno je važno da dobijemo tih 3,2 milijarde, pojasnio je šef NASA-e Jim Bridenstine.

Astronauti bi od Zemlje do Mjeseca trebali letjeti u kapsulama Orion, nalik onima iz Apollovih misija. Te će kapsule prema Mjesecu lansirati vrlo moćna NASA-ina raketa SLS.

28 milijardi dolara predstavlja troškove vezane za iduće četiri godine programa Artemis namjenjenog slijetanju na Mjesec. U to su uključena sredstva za SLS, Orion, sustav za ljudsko slijetanje i naravno, svemirska odijela, odnosno u njih su uključeni svi dijelovi programa Artemis, rekao je Bridenstine.

Kongres je već odobrio dio sredstava za sustav za slijetanje na Mjesec, no riječ je tek o 600 milijuna dolara, a NASA-i je potrebno više sredstava da razvije taj sustav u potpunosti.

Tri faze

Novi NASA-in dokument iscrtava prvu fazu plana kao let oko Mjeseca bez posade. Ta će se faza zvati Artemis-1 i zakazana je za jesen 2021. godine. Cilj joj je testirati sve ključne sustave, odnosno smanjit će razinu rizika za drugu fazu.

U drugoj fazi, Artemis-2, cilj će biti isti, let oko Mjeseca, no u toj će fazi u letjelici biti i ljudska posada. Misija će imati i dodatak, a to je pokazna vježba letjelice Orion, kojom će upravljati sami astronauti oko SLS rakete. Time će se steći uvid u upravljačke sposobnosti letjelice, kao i u rad njezina hardvera i softvera.

Nakon toga slijedi konačna, treća faza Artemis-3, koja će ponovno vratiti čovjeka na mjesec nakon više od pola stoljeća.

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti