NASA pomiče rok za povratak čovjeka na Mjesec: Rok od 2024. bio je tehnički neizvediv

Artemis 1, prva pokusna misija na Mjesec bez astronauta, najavljena je za veljaču 2022. kao što je bilo planirano.

Hina | 10.11.2021. / 07:41

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Povratak čovjeka na Mjesec u okviru američkog programa Artemis pomaknut je s 2024. "najranije" na 2025., rekao je u utorak direktor NASA-e Bill Nelson.

Slika nije dostupna Zbog kašnjenja s razvojem svemirskih odijela, NASA će odgoditi povratak na Mjesec planiran za 2024. godinu

NASA je čekala rješenje pravnog spora u vezi s razvojem sustava za spuštanje na Mjesec kako bi objavila novi vremenski plan.

Izgubili smo sedam mjeseci zbog spora i tako vjerojatno odgodili prvo slijetanje ljudi "najranije" do 2025., rekao je Bill Nelson na tiskovnoj konferenciji.

I zbog drugih razloga, dodao je.

Rok 2024. odredila je administracija Donalda Trumpa, ali je on bio "tehnički neizvediv", istaknuo je Nelson.

Usto je kritizirao nedostatak sredstava koje je Kongres zadnjih godina izdvajao za razvoj sustava za slijetanje na Mjesec.

Slika nije dostupna Astronomi upozoravaju NASA-u: Povratku čovjeka na Mjesec prijeti ubojita solarna oluja, misiju treba provesti do 2025.

Ujedno je objavio da je sada "mogući nadnevak polijetanja" misije Artemis 2, koja je prva u okviru programa s astronautima, ali neće sletjeti na Mjesec, "svibanj 2024."

Ova druga misija koja je bila planirana u 2023., "ići će najdalje dokud je čovjek ikad došao. Vjerojatno gotovo 65.000 km iza Mjeseca, a zatim će se vratiti na Zemlju", rekao je Bill Nelson.

Artemis 1, prva pokusna misija na Mjesec bez astronauta, najavljena je za veljaču 2022. kao što je bilo planirano.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti