NASA-ina sonda šalje nove iznenađujuće podatke o Sunčevu vjetru

Otkrića nude nove detalje o tome kako Sunce utječe na vrijeme u svemiru te mijenjaju saznanja astronoma o razornom Sunčevu vjetru koji može ometati satelite i elektroniku na Zemlji.

Martina Čizmić | 05.12.2019. / 11:54

Na Sunce lansirana sonda \'Parker\' (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Obilje podataka koji su rezultat bliskog susreta NASA-ine sonde sa Suncem daje znanstvenicima jedinstven uvid u Sunčev vjetar i općenito u vrijeme u svemiru dok letjelica prolazi kroz najudaljenije dijelove atmosfere naše zvijezde.

Znanstvenici su u srijedu opisali prva objavljena otkrića solarne sonde Parker, letjelice lansirane 2018. na put bliže Suncu od bilo kod drugog predmeta stvorenog ljudskom rukom.

Otkrića koja nude nove detalje o tome kako Sunce utječe na vrijeme u svemiru mijenjaju saznanja astronoma o razornom Sunčevu vjetru koji može ometati satelite i elektroniku na Zemlji.

Svakako smo se nadali da ćemo s približavanjem Suncu uočiti nove fenomene i nove procese - i svakako jesmo, kaže Nicola Fox iz odjela za heliofiziku američke svemirske agencije.

Nove informacije koje smo dobili uglavnom su potvrdile ono što smo očekivali, no neke su bile potpuno neočekivane.

Zemlja je oko 149,6 milijuna kilometara udaljena od Sunca. Sonda se približila Suncu na oko 24 milijuna kilometara kako bi prikupila podatke korištene u studijama objavljenima u časopisu Nature.

Čak i s tim prvim podacima bili smo šokirani koliko je korona drukčija promatrana izbliza, kaže Justin Kasper, istraživač sa Sveučilišta Michigan.

Sonda bi se trebala približiti Suncu na oko šest milijuna kilometara od površine zvijezde, sedam puta bliže od bilo koje druge letjelice.

Sonda je ''preživjela'' ekstremnu toplinu dok je letjela kroz najudaljeniji dio Sunčeve atmosfere, korone u kojoj nastaje solarni vjetar koji čine vrele nabijene čestice pune energije koje struje od Sunca i ispunjavaju Sunčev sustav.

Oscilacije u brzini tih nabijenih čestica koje izlaze iz Sunčeve korone, prema ranijim pretpostavkama, nalikovale su valovitom rasipanju poput ponašanja strune na gitari povučene u sredini. Jedno od velikih iznenađenja sa sonde, prema jednom od znanstvenika, jest otkriće iznenadnih skokova u brzini Sunčeva vjetra koji su bili toliko razorni da su se magnetska polja preokretala.

Otkrili smo te diskretne, moćne valove koji su prelazili preko letjelice poput divljih oceanskih valova, kaže Justin Kasper, glavni istraživač, čiji je tim na Sveučilištu Michigan izradio instrument na sondi Parker za mjerenje solarnih vjetrova.

Oni prenose ogromne količine energije. To će uvelike promijeniti naše teorije o tome kako se korona i solarni vjetar zagrijavaju, kaže Kasper.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti