NASA izvjetila: Pored Zemlje u narednih tjedan tana proletjet će 5 asteroida

Kako vam zvuči vijest da se pored Zemlje sprema pruhujati ne jedan, nego pet asteroida i to vrlo uskoro? Kad, pitate se? Većina njih još tijekom tjedna, tvrde u NASA-i.

Branimir Vorša | 15.06.2020. / 16:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

NASA je izvijestila da će pored Zemlje uskoro proletjeti čak pet asteroida, četiri od kojih samo ovog tjedna. Na sreću, niti jedan nije ubojica planeta te niti jedan od njih neće (pre)ozbiljno zaprijetiti udarom.

Četiri od pet asteroida koji će u tjednu ispred nas prohujati pored Zemlje uočeno je u svibnju, a to je opet podiglo i pitanje koliko je zapravo Zemljina planetarna obrana spremna na mogućnost odvraćanja potencijalnih asteroida ubojica.

Zasad imamo samo dvije opcije na raspolaganju, raznijeti ih na komadiće ili im skrenuti putanju.

Asteroidi koji će proletjeti pored Zemlje promjera su između 14 i 55 metara te će proći na sigurnoj udaljenosti od Zemlje, odnosno 1,4+ milijuna kilometara od nas.

Više od ove vijesti brine vijest da je 5. lipnja pored Zemlje proletio 122-metarski asteroid (2020 LD) i to na udaljenosti manjoj od udaljenosti Mjeseca od Zemlje. Ne samo to, nego je primjećen da uopće postoji tek dva dana nakon preleta.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti