Noćno nebo oduvijek je nadahnjivalo umjetnike. Tajanstvenost zvijezda i udaljenih planeta, neograničen prostor, mogućnost postojanja drugih vrsta potiče maštu mnogih.

No iako znanstvenici pretražuju svemir u potrazi za znakovima života i "osluškuju" ne bi li čuli izvanzemaljske signale, u svemiru zapravo vlada tišina.

Međutim, u NASA-i su odlučili unijeti malo glazbe u svemirska prostranstva. Tako su uglazbili jednu od fotografija koje je snimio svemirski teleskop Hubble.

Fotografija, snimljena u kolovozu prošle godine prikazuje brojne galaksije i nebrojene zvijezde koje NASA-ini znanstvenici istražuju.

Svakoj zvijezdi i galaksiji na fotografiji dodijelili su zvuk. Zvijezde i kompaktne galaksije tako su dobile kratke i jasne zvukove, dok su spiralnim galaksijama dodijelili kompleksnije, dulje zvukove.

Objekti bliže dnu fotografije proizvode niže note, dok oni bliže vrhu proizvode više note, pojašnjavaju iz NASA-e te dodaju kako su zvukovi u rasponu od 30 do 1000 herca.

Iako "svemirska skladba", ako ju možemo tako nazvati, na početku zvuči pomalo zastrašujuće, na sredini fotografije stvara zaista lijepu melodiju.

Uostalom, poslušajte sami.