NASA je sliku svemira pretvorila u glazbu i... poslušajte sami

Iako "svemirska skladba", ako ju možemo tako nazvati, na početku zvuči pomalo zastrašujuće, na sredini fotografije stvara zaista lijepu melodiju.

Martina Čizmić | 13.03.2019. / 10:08

Svemirska škrinja s blagom (Foto: ESA/Hubble & NASA, RELICS)

Noćno nebo oduvijek je nadahnjivalo umjetnike. Tajanstvenost zvijezda i udaljenih planeta, neograničen prostor, mogućnost postojanja drugih vrsta potiče maštu mnogih.

No iako znanstvenici pretražuju svemir u potrazi za znakovima života i "osluškuju" ne bi li čuli izvanzemaljske signale, u svemiru zapravo vlada tišina.

Međutim, u NASA-i su odlučili unijeti malo glazbe u svemirska prostranstva. Tako su uglazbili jednu od fotografija koje je snimio svemirski teleskop Hubble.

Fotografija, snimljena u kolovozu prošle godine prikazuje brojne galaksije i nebrojene zvijezde koje NASA-ini znanstvenici istražuju.

Svakoj zvijezdi i galaksiji na fotografiji dodijelili su zvuk. Zvijezde i kompaktne galaksije tako su dobile kratke i jasne zvukove, dok su spiralnim galaksijama dodijelili kompleksnije, dulje zvukove.

Objekti bliže dnu fotografije proizvode niže note, dok oni bliže vrhu proizvode više note, pojašnjavaju iz NASA-e te dodaju kako su zvukovi u rasponu od 30 do 1000 herca.

Iako "svemirska skladba", ako ju možemo tako nazvati, na početku zvuči pomalo zastrašujuće, na sredini fotografije stvara zaista lijepu melodiju.

Uostalom, poslušajte sami.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti