NASA je za testiranje komunikacija u dubokom svemiru angažirala - mačku

NASA se nada da će jednog dana emitirati video i druge podatke vrlo velike propusnosti iz dubokog svemira, te tako omogućiti buduće ljudske misije izvan Zemljine orbite.

Martina Čizmić | 19.12.2023. / 10:54

Mačak Taters (Foto: NASA/JPL-Caltech)

 Mačke su jedan od najomiljenijih motiva u videima i fotografijama koje se dijele putem društvenih mreža i aplikacija za dopisivanje. Pa stoga ne bi trebalo iznenaditi da je video jedne mačke emitiran i u svemiru.

Točnije, radi se o videu ultra visoke razlučivosti, koji prikazuje mačka Tatersa, a koji je NASA emitirala s udaljenosti od 32 milijuna milja kako bi testirala optičke komunikacije s dubokim svemirom. Video je trajao tek 15 sekundi i prikazuje Taters kako lovi crvenu lasersku točku.

Kako bi mogli testirati novi oblik komunikacija s dubokim svemirom, u NASA-i su Tatersov video učitali na sondu Psyche vrijednu 1,2 miijarde dolara, koje je u listopadu lansirana na svoje šestogodišnje putovanje. Na putu do 3,5 milijradi kilometara udaljenog rijetkog asteroida bogatog metalima, Psyche je emitirala i Tatersov video.

Jedan od ciljeva je pokazati sposobnost prijenosa širokopojasnog videa na milijune kilometara. Ništa na Psycheu ne generira video podatke, pa obično šaljemo pakete nasumično generiranih testnih podataka, pojasnio je Bill Klipstein, voditelj projekta tehnološke demonstracije u JPL-u. Ali kako bismo ovaj značajan događaj učinili nezaboravnijim, odlučili smo surađivati ​​s dizajnerima iz JPL-a na stvaranju zabavnog videa koji prikazuje bit demonstracije kao dijela misije Psyche.

Podsjetimo, NASA se nada da će jednog dana emitirati video i druge podatke vrlo velike propusnosti iz dubokog svemira, te tako omogućiti buduće ljudske misije izvan Zemljine orbite.

Sonda Voyager Voyager 1 poslao signal koji je u potpunosti zbunio znanstvenike u NASA-i

Kako bi testrali cijeli sustav, na Psyche je postavljen laserski primopredajnik koji je emitirao video kao kodirani bljesak infracrvenog lasera. Taj je laserski bljesak potom "uhvatila" zvjezdarnica Palomar u Kaliforniji svojim teleskopom Hale.

Rekordna udaljenost prijenosa je oko 80 puta veća od udaljenosti između Zemlje i Mjeseca, a laserskom signalu je trebalo samo 101 sekundu da stigne do Zemlje, objavila je NASA. To je puno brže nego da su slali isti video klasičnim širokopojasnim internetskim vezama na Zemlji.

Nakon primitka videa u Palomaru, on je poslan JPL-u preko interneta, a ta je veza bila sporija od signala koji je dolazio iz dubokog svemira, dodaju iz NASA-e.

U NASA-i ovaj uspješan eksperiment nazivaju povijesnom prekretnicom. No, to ne znači da je eksperiment gotov. Kako se Psyche bude nastavila udaljavati od Zemlje, tako će i dalje slati signale iz dubokog svemira kako bi se testirale komunikacijske sposobnosti i optička komunikacija.

Uzorak s asteroida Bennu NASA je korak bliže odgovoru na pitanje - odakle smo potekli?

Povećanje naše propusnosti ključno je za postizanje naših budućih istraživačkih i znanstvenih ciljeva i veselimo se kontinuiranom napretku ove tehnologije i transformaciji načina na koji komuniciramo tijekom budućih međuplanetarnih misija, zaključila je je Pam Melroy, zamjenica upravitelja NASA-e.

Izvor: NASA

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti