Voyager 1 poslao signal koji je u potpunosti zbunio znanstvenike u NASA-i

Zagonetni signali Voyagera 1 predstavljaju sve veći problem za NASA-u.

Branimir Vorša | 14.12.2023. / 09:29

Sonda Voyager
Sonda Voyager (Foto: Afp)

U udaljenom kutku svemira Voyager 1, od Zemlje najudaljenija kreacija čovječanstva, odašilje neobičan binarni niz (jedinice i nule) koji zbunjuje znanstvenike iz NASA-e, udaljene 24 milijarde kilometara od te sonde. Nakon što su pokušali prevesti zbunjujući signal, u NASA-i su zaključili da se ne radi ni o kakvom izvanzemaljskom životu ili velikom otkriću, već o - kvaru. 

Kako navode, došlo je do kvara komunikacije između sustava podataka o letu (FDS) i telemetrijske modulacijske jedinice (TMU), a porukama je potrebno nevjerojatnih 22,5 sati da stignu do Zemlje.

Voyager 2, ilustracija - 5 NASA greškom izgubila kontakt sa svemirskom sondom Voyager 2

Dok sonda i dalje reagira na naredbe, složeni zadatak obnove njezinih pet desetljeća starih računala zahtijeva strpljenje, što ostavlja stručnjake da danima čekaju na povratne informacije sa sonde. Najnovija epizoda odražava incident iz 2022. godine, kada je Voyager 1 odašiljao podatke preko neispravnog računala, što su NASA-ini inženjeri riješili nakon višemjesečnog truda.

Velik problem, a vremena sve manje

Za razliku od današnjeg modernog pametnog telefona koji obrađuje više od 100 milijardi instrukcija u sekundi, Voyagerova arhaična računala upravljaju s njih samo 8000.

NASA-ina zlatna ploča s Voyagera Kopija NASA-ine zlatne ploče, koja je trebala upoznati izvanzemaljce sa Zemljom, ide na prodaju

Podsjetimo, sonde Voyager 1 i 2 lansirane su1977. godine i dizajnirane za istraživanje Jupitera i Saturna, a sada prolaze međuzvjezdanim prostorom, putujući kudikamo dalje od svoga početno zacrtanog puta.

Posljednji problem u nizu ne samo da sprječava povratak znanstvenih podataka o međuzvjezdanom prostoru već i iskrivljuje inženjerska izvješća koja detaljno opisuju stanje sonde. Unatoč pokušajima, uključujući prastari lijek za isključivanje FDS-a, rješenje NASA-inim inženjerima zasad ostaje nedostižno. NASA-in tim istražuje zaboravljene i desetljećima stare dokumente o tehnologiji sonde i naglašava golemi tehnološki napredak od Voyagerovih početaka.

Voyager 2 (Foto: AFP) Voyager 2 napustio Sunčev sustav: Sada putuje međuzvjezdanim prostorom

Budući da misija Voyagera 1 idealno traje do njegove 50. godišnjice (2032. godine), znanstvenici se utrkuju s vremenom. Izvan udaljenih rubova Kuiperova pojasa sondama je suđeno da utihnu jer njihovi generatori prestaju s radom. Neki predlažu slanje dirljivog oproštaja s Voyagerom 1 prije nego što neizbježno izgubi komunikacijsku sposobnost - što bi bile posljednje riječi kodirane u njegovoj memoriji, koje bi odzvanjale u budućnosti.

Izvor: Science Alert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti