Kopija NASA-ine zlatne ploče, koja je trebala upoznati izvanzemaljce sa Zemljom, ide na prodaju

Predviđa se da će proći četrdeset tisuća godina prije nego što se letjelice koje nose ploču približe bilo kojem drugom planetarnom sustavu.

Martina Čizmić | 28.07.2023. / 09:04

NASA-ina zlatna ploča s Voyagera (Foto: NASA/JPL-Caltech)

Kad je NASA 1977. godine u svemir poslala sonde Voyager 1 i 2, poslala je i jedinstven teret - zlatnu ploču.

Sad je kopija te zlatne ploče, koju je zadržao astronom Carl Sagan, ponuđena na prodaju.

Radi se o svojvrsnoj vremenskoj kapsuli koja je trebala onome tko na sondu naiđe, dati svojevrstan uvid u priču o ljudima. Na zlatnoj ploči tako se našlo 115 fotografija i različitih prirodnih zvukova kao što su valovi, vjetar, grmljavina i slično. Osim toga, na ploči se nalazi i izbor glazbe iz cijelog svijeta i različitih era u ljudskoj povijesti te pozdrav koji stanovnici Zemlje šalju u svemir na 59 jezika. Na samoj ploči ispisana je pozdravna poruka tadašnjeg američkog predsjednika Jimmyja Cartera i glavnog tajnika UN-a Waldheima.

Ploča je bila smještena u zaštitnu aluminijsku ovojnicu na kojoj je slikama objašnjeno kako pokrenuti ploču i preslušati njen sadržaj. Kad su je svemirske letjelice Voyager 1 i 2 napustile Sunčev sustav, našle su se u praznom svemiru. Predviđa se da će proći četrdeset tisuća godina prije nego što se približe bilo kojem drugom planetarnom sustavu.

Kopija te zlatne ploče naći će se u ponudi aukcijske kuće Sotheby's, a procjenjuje se da bi mogla postići cijenu od 600 tisuća dolara.

Kako zvuči pozdrav koji smo poslali u daleki svemir, možete poslušati u videu. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti