NASA objavila fotografiju vatrenog prstena iznad arapske pustinje

Fotografije pomrčina Sunca uvijek su zanimljive, no NASA je objavila na svojim stranicama fotografiju djelomične pomrčine sunce, takozvani vatreni prsten, koju je usred pustinje napravio francuski fotograf.

Branimir Vorša | 14.01.2020. / 07:32

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Skupina fotografa u prosincu 2019. godine posjetila je Ujedinjene Arapske Emirate i najdužu kontinuiranu pješčanu pustinju na svijetu Rub al-Kali. Razlog je bilo fotografiranje neobične pomrčine Sunca poznatije kao vatreni prsten, koja je bila vidljiva upravo iz tog područja svijeta, no uz minimalne opstrukcije u pogledu oblaka, drveća i građevina.

Vatreni prsten je pomrčina Sunca koja se ponavlja na godišnjoj razini, kad je Mjesec dovoljno udaljen od Zemlje da kad prolazi ispred njega, ne prekriva ga u potpunosti, već ostavlja svjetleći prsten tijekom pomrčine.

Na taj način vidi se zapravo rub Sunca oko ruba Mjeseca, a Mjesec pritom izgleda kao velika, okrugla tamna točka koja prekriva većinu Sunca.

Skupina fotografa, među kojima je bio i francuski fotograf Maxime Daviron, znala je da će se pomrčina dogoditi odmah nakon svitanja pa su potražili najzanimljiviji dio pustinjske pustoši kako bi napravili zanimljive fotografije te pomrčine i vatrenog prstena.

NASA je zamijetila te fotografije i prenijela Davironovu fotografiju, koja doista izgleda nestvarno.

izvor: NASA

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti