NASA "pronašla" Indijce na Mjesecu

Indijska misija Chandrayaan-2 bila je ponos i dika nacije, koja je Indiju trebala upisati u povijest kao četvrtu zemlju koja je na površinu Mjeseca spustila svoju letjelicu.

Martina Čizmić | 04.12.2019. / 09:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Znanstvenici Mjesec proučavaju već godinama, no sigurno nisu očekivali da će na njegovoj površini otkriti – Indijce.

Točnije, radi se o indijskoj svemirskoj letjelici koja se u rujnu neuspješno pokušala spustiti na površinu Mjeseca. Tijekom samog spuštanja došlo je do pogreške i letjelica se srušila, ali dosad zapravo nije bilo poznato gdje točno.

NASA je sad objavila fotografije samog mjesta udara letjelice u Mjesec, do kojeg je došla zahvaljujući indijskom inženjeru Shanmugi Subramanianu, koji je proučavao fotografije Mjesečeve površine snimljene nakon rušenja letjelice.

Identificirao je potencijalne ostatke i mjesto udara, što je NASA kasnije i potvrdila.

Podsjetimo, indijska misija Chandrayaan-2 bila je ponos i dika nacije, koja je Indiju trebala upisati u povijest kao četvrtu zemlju koja je na površinu Mjeseca spustila svoju letjelicu.

Ne samo da bi to bio veliki podvig za tu zemlju i njezin svemirski program, već bi i dokazao da slanje letjelice na Mjesec ne mora biti skup pothvat. Naime, cjelokupna indijska misija stajala je tek 0,05 posto troškova povijesne američke misije Apolo 11 iz srpnja 1969. godine.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti