NASA snimila bizaran zapetljani objekt na Marsu i nije ponudila objašnjenje o čemu je riječ

Kamera rovera Perseverance snimila je na Marsovu tlu objekt nalik zapetljanoj špagi ili špagetima.

Branimir Vorša | 15.07.2022. / 14:06

Neobičan objekt snimljen kamerom rovera Perseverance na Marsu
Neobičan objekt snimljen kamerom rovera Perseverance na Marsu (Foto: NASA/JPL-Caltech)

Nova bizarna snimka stiže s Crvenog planeta. Kamera NASA-ina rovera Perseverance snimila je na tlu objekt nalik zapetljanoj špagi ili špagetima.

Fotografiju je snimila jedna od roverovih prednjih kamera za izbjegavanje opasnosti, koje prate krajolik kako bi zaštitile rover u vožnji ili dok koristi svoju robotsku ruku. Ipak, NASA zasad nije ponudila objašnjenje o čemu je riječ.

Najvjerojatnije objašnjenje za neobičan spetljani smotuljak vjerojatno bi bilo da je to dio komponente iz misije. Perseverance je već izbliza i izdaleka bacio pogled na ostatke opreme za slijetanje, pa je tako u lipnju rover uočio mali komad toplinskog pokrivača prikliješten uz stijenu.

Dolazak rovera na Mars u veljači 2021. godine bio je prilično dramatičan događaj. Letjelica za spuštanje sigurno je spustila taj laboratorij na kotačićima na površinu Marsa, a zatim se udaljila i srušila podalje od mjesta slijetanja. Rover je snimio pad i može se vidjeti kako su se komadići opreme raširili po širokom području Marsova krajolika.

Širi pogled na zapleteni objekt prikazuje ga u odnosu na jedan od kotača rovera i kraj robotske ruke. Stijena koju rover istražuje važno je mjesto za prikupljanje uzoraka. Perseverance je u krateru Jezero i istražuje nekadašnju riječnu deltu na Marsu, koja je idealno mjesto za traženje znakova drevnog života na tom planetu.

Izvor: Cnet
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti