NASA u svemir šalje uređaj koji će u potpunosti promijeniti svemirska putovanja

"Atomski sat za duboki svemir" pokazao se 50 puta preciznijim i stabilnijim od atomskih satova ugrađenih u GPS satelite.

Martina Čizmić | 05.06.2019. / 07:33

Atomski sat za duboki svemir (Foto: General Atomics)

Za navigaciju na Zemlji koristimo GPS ili dobre stare karte, no kako se snaći u svemiru gdje su udaljenosti između svemirskih tijela ogromne? Upravo o tome razmišljaju u NASA-i.

Stoga će 22. lipnja u svemir poslati "atomski sat za duboki svemir", uređaj veličine tostera, koji bi svemirskim letjelicama i satelitima trebao poslužiti kao svemirski navigator.

Naime, za određivanje položaja letjelice u svemiru dosad se koristio atomski sat na Zemlji. Velike antene na površini Zemlje odašilju signale prema letjelici koja te signale prima i vraća natrag. Atomski sat mjeri pak potrebno vrijeme i određuje položaj letjelice, a navigatori u svemirskim centrima potom usmjeravaju letjelicu u pravom smjeru.

Međutim, što je letjelica dalje od Zemlje, to je kašnjenje signala veće, a to predstavlja problem za upravljanje svemirskim letjelicama.

Atomski sat za duboki svemir (Foto: General Atomics)

"Atomski sat za duboki svemir" skratio bi taj cijeli proces. Ideja je da svaka letjelica u budućnosti bude opremljena takvim satom koji bi primao signale sa Zemlje, ali ih ne bi slao natrag, već bi pomoću navigacijskog sustava letjelice detektirao njezin položaj.

Da bi to bilo uspješno, atomski sat mora biti izuzetno precizan. Prilikom testiranja "atomski sat za duboki svemir" pokazao se 50 puta preciznijim i stabilnijim od atomskih satova ugrađenih u GPS satelite. Koliko je precizan i stabilan, najbolje govori informacija kako će "izgubiti" sekundu tek za 9 milijuna godina.

Ako bude tako uspješan i u svemiru, gdje će provesti godinu dana, znanstvenici iz NASA-e moći će se pohvaliti najpreciznijim satom u svemiru.

Nadajmo se samo da će njegovo lansiranje u svemirska prostranstva na SpaceX-ovoj raketi Falcon Heavy, 22. lipnja, proći bez ikakvih problema.

Izvor: NASA

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti