NASA želi izgraditi nuklearne reaktore na Mjesecu: "Projekt je vrlo ostvariv"

Relativno mali i lagani u usporedbi s drugim energetskim sustavima, fizijski sustavi su pouzdani i mogu omogućiti kontinuirano napajanje bez obzira na lokaciju, raspoloživu sunčevu svjetlost i druge prirodne uvjete okoliša.

Branimir Vorša | 22.06.2022. / 08:40

Fizijski sustav na Mjesecu, ilustracija
Fizijski sustav na Mjesecu, ilustracija (Foto: nasa.gov)

NASA i Ministarstvo energetike SAD-a (DOE) zajedno rade na unapređenju svemirskih nuklearnih tehnologija. Odabrali su tri koncepta dizajna za dizajn fizijskog površinskog elektroenergetskog sustava koji bi mogao biti spreman za lansiranje do kraja desetljeća za demonstraciju rada na Mjesecu. Ta bi tehnologija koristila i budućim istraživanjima pod okriljem Artemis programa, navodi NASA u priopćenju na svojim internetskim stranicama.

Ugovori, koji će biti dodijeljeni putem DOE-ovog Nacionalnog laboratorija u Idahu, procjenjuju se na otprilike 5 milijuna dolara. Ugovori financiraju razvoj početnih koncepata dizajna za fizijski energetski sustav klase 40 kilovata koji će trajati najmanje 10 godina u lunarnom okruženju.

Relativno mali i lagani u usporedbi s drugim energetskim sustavima, fizijski sustavi su pouzdani i mogu omogućiti kontinuirano napajanje bez obzira na lokaciju, raspoloživu sunčevu svjetlost i druge prirodne uvjete okoliša. Demonstracija takvih sustava na Mjesecu utrla bi put za dugotrajne misije na Mjesecu, ali i na Marsu.

"Nova tehnologija pokreće naše istraživanje Mjeseca, Marsa i šire. Razvoj ovih ranih dizajna pomoći će nam da postavimo temelje za pokretanje naše dugoročne ljudske prisutnosti na drugim svjetovima", rekao je Jim Reuter, pomoćnik administratora NASA-ine Uprave za misiju svemirske tehnologije.

"Projekt Fission Surface Power vrlo je ostvariv prvi korak prema Sjedinjenim Državama da uspostave nuklearnu energiju na Mjesecu. Radujem se što ću vidjeti što će svaki od ovih timova postići", rekao je direktor Nacionalnog laboratorija Idaho John Wagner.

Nagrade za Fazu 1 pružit će NASA-i kritične informacije iz industrije koje mogu dovesti do zajedničkog razvoja potpunog za let certificiranog fizijskog energetskog sustava. Tehnologije površinske snage fizije također će pomoći NASA-i da razvije nuklearne pogonske sustave koji se oslanjaju na reaktore za proizvodnju energije. Ovi bi se sustavi mogli koristiti za misije istraživanja dubokog svemira.

NASA-inim projektom površinske snage fizije upravlja agencijski Glenn Research Center u Clevelandu. Razvoj elektroenergetskog sustava financiran je programom Tehnoloških demonstracijskih misija Uprave svemirske tehnologije, koji se nalazi u Marshall Space Flight Center u Huntsvilleu u američkoj saveznoj državi Alabami.

Izovr: NASA.gov

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti