NATO osniva svemirski centar u Njemačkoj iz kojeg će štititi svoje satelite od neprijatelja

Centar u Ramsteinu imat će zadaću dijeliti informacije o prijetnjama za satelite i koordinirati aktivnosti tih satelita.

Hina | 23.10.2020. / 09:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Ministri obrane zamalja članica NATO-a dogovorili su u četvrtak na svom virtualnom sastanku uspostavu svemirskog centra u Ramsteinu, u Njemačkoj, gdje je smješteno zračno zapovjedništvo snaga NATO-a.

NATO će uspostaviti svemirski centar u Njemačkoj koji će biti zadužen za zaštitu satelita zemalja saveznica od neprijateljskih napada, rekao je glavni tajnik Saveza Jens Stoltenberg nakon završetka prvog dana ministarskog sastanka.

 

 

Ideja o uspostavi takvog centra pokrenuta je na sastanku na vrhu zemalja članica u prosincu 2019. u Londonu.

Sateliti zemalja članica Saveza vrlo su ranjivi i predstavljaju potencijalne ciljeve napada. Kina i Rusija su razvile kapacitete koji mogu onesposobiti i uništiti satelite, što bi imalo teške posljedice za komunikacije između zemalja članica, istaknuo je glavni tajnik.

Centar u Ramsteinu imat će zadaću dijeliti informacije o prijetnjama za satelite i koordinirati aktivnosti tih satelita.

NATO je potkraj prošle godine proglasio svemir petom operativnom zonom, nakon zraka, kopna, mora i kibernetičkog prostora.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti