Ne, nije vam se učinilo: Europski znanstvenici potvrdili da je ljeto 2021. najtoplije do sad

Vruće ljeto 2021. posljednji je u nizu trendova klimatskih promjena uzrokovanih emisijom stakleničkih plinova.

Hina | 07.09.2021. / 15:36

Visoke temperature (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

 Europa je ove godine imala najtoplije ljeto u povijesti mjerenja, ali tek neznatno toplije od prethodnih rekorda za razdoblje od lipnja do kolovoza, objavili su u utorak znanstvenici Europske unije.

Europski program Kopernik za praćenje klimatskih promjena objavio je da je temperatura od lipnja do kolovoza bila za gotovo stupanj viša u odnosu na isto razdoblje od 1991. i 2020., što je čini najtoplijom dosad.

Raniji rekordi su izmjereni 2010. i 2018.

Slika nije dostupna Globalne promjene: Znanstvenici pojasnili tko je odgovoran za sve ekstremnije vremenske uvjete po svijetu

Vruće ljeto 2021. posljednji je u nizu trendova klimatskih promjena uzrokovanih emisijom stakleničkih plinova.

Kopernik ima zapise o klimi od 1950., no koristi se i drugim bazama podataka koje sežu do sredine 19. stoljeća.

U priopćenju stoji kako je kolovoz ove godine uz isti mjesec 2017. bio globalno treći najtopliji mjesec u povijesti mjerenja i bio je za 0,3 stupnja topliji od prosjeka između 1991. i 2020. godine.

U Europi je kolovoz bio blizu prosjeka tog razdoblja, no ne na cijelom kontinentu. Mediteranske zemlje su imale rekordno visoke temperature, istok kontinenta je imao iznadprosječno toplo vrijeme, a sjever ispodprosječne temperature.

Slika nije dostupna Jeste li spremni na temperature od 50 stupnjeva Celzija? Paklene vrućine bliže su no što mislite, stručnjaci savjetuju kako pripremiti gradove

Ekološke organizacije u utorak su pozvale da se odgodi klimatska konferencija COP26 koja je već jednom odgođena prošle godine zbog pandemije, pa premještena na 31. listopada do 12. studenog u Glasgowu.

Na konferenciju obično dolaze izaslanici iz 190 država, no brojne se države trenutno bore s novim valom zaraze i nabavom cjepiva, pa bi skup trebalo otkazati, objavila je Mreža za klimatsku akciju (CAN).

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti