Znanstvenici zabrinuti: Zagrijavanje Arktika odgovorno je za sve ekstremnije vremenske uvjete po svijetu

Nova studija pokazuje da zagrijavanje Arktika značajno utječe na vrijeme tijekom zime u Sjevernoj Americi i u istočnoj Aziji.

Hina | 03.09.2021. / 12:31

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nova američka studija ukazuje na to da su sve ekstremniji vremenski uvjeti u nekim dijelovima Sjedinjenih Država povezani s ubrzanim zagrijavanjem Arktika.

Naime, znanstvenici su ustanovili da je zagrijavanje u toj regiji u konačnici poremetilo kružni obrazac vjetrova poznat kao polarni vrtlog, što je omogućilo da se hladniji zimski uvjeti spuste u niže dijelove Sjedinjenih Država, osobito za vrijeme hladnog vala koji je u veljači zahvatio Teksas.

Autori studije smatraju da će zagrijavanje rezultirati još hladnijim zimama u nekim područjima. U proteklih četrdeset godina satelitski su zapisi pokazali da globalno povećanje temperatura ima golem utjecaj na Arktik.

Zagrijavanje u spomenutoj regiji daleko je izraženije nego u ostatku svijeta te je prouzročilo ubrzano smanjenje arktičkoga ljetnog morskog leda.

Znanstvenici su već dugo zabrinuti zbog utjecaja ovakvih povećanih globalnih promjena na ostatak planeta.

Nova studija pokazuje da zagrijavanje Arktika značajno utječe na vrijeme tijekom zime u Sjevernoj Americi i u istočnoj Aziji.

Znanstvenici vjeruju da je spomenuti polarni vrtlog rezultirao iznimno hladnim valom u Teksasu u veljači ove godine.

Slika nije dostupna Studija upozorava na najgori scenarij: Venecija bi se već za nekoliko godina mogla naći pod vodom

Smatramo da otapanje leda na sjeverozapadu Euroazije, zajedno s pojačanim snježnim padavinama diljem Sibira rezultira povećanjem temperaturne razlike od zapada prema istoku diljem euroazijskog kontinenta, pojasnio je glavni autor studije, dr. Judah Cohen s MIT-ja (Massachusetts Institute of Technology).

Poznato nam je da, kad se ta temperaturna razlika poveća, dolazi do većih poremećaja polarnog vrtloga, a kad se ona smanji imamo ekstremnije zimske vremenske prilike, poput hladnog vala u Teksasu u veljači, kazao je znanstvenik.

Slika nije dostupna Zbog klimatskih promjena broj ekstremnih vremenskih nepogoda povećao se pet puta u 50 godina

Istraživači kažu da se njihovi nalazi temelje na opažanjima i modeliranju te ukazuju na fizičku povezanost između klimatskih promjena na Arktiku, protezanja polarnog vrtloga i utjecaja na tlo.

Autori studije vjeruju da bi njihov rad mogao utjecati na to da se uspješnije predvidi početak ekstremno hladnih zima.

Jedna od prednosti ove studije je da, ako prepoznate sve što bi moglo prethoditi vremenskim prilikama i ako znate što na njih utječe, možete dobiti na vremenu za predviđanje i djelovati na vrijeme, rekao je dr. Cohen.

Slika nije dostupna Može li masovna sadnja drveća usporiti klimatske promjene? Odgovor baš i nije jednostavan

Ljudi su se u Teksasu u veljači sigurno mogli bolje pripremiti za ono što dolazi da su bili upozoreni. Neki su umrli od posljedica smrzavanja u svojim domovima, a da su bili upozoreni mogli su potražiti sklonište.

Studija je objavljena u časopisu Science.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti