Venki Ramakrishnan šef je prestižnog znanstvenog časopisa Royal Society i smatra da bi ljude koji ne nose maske tijekom pandemije koronavirusa trebalo stigmatizirati na jednak način kao i vozače automobila koji piju dok voze.

Njegov komentar došao je nakon što su dvije nove znanstvene studije pokazale da nošenje zaštitnih maski može značajno smanjiti širenje virusa, uključujući i novi koronavirus koji uzrokuje COVID-19.

Nekoć je bilo posve normalno popiti dosta alkohola i odvesti se kući, a bilo je jednako normalno i voziti se bez sigurnosnog pojasa, napisao je Ramakrishan u kolumni. Danas se obje te stvari smatraju antisocijalnima, a isto bi se trebalo odnositi i na nenošenje zaštitnih maski u javnosti, dodaje.

Na kraju poručuje da kad bi svatko od nas nosio masku, da bi na taj načini štitili ne samo sebe, već i druge oko nas, a time i smanjili mogućnost prenošenja zaraze.

U studiji koja je u ponedjeljak objavljena upravo u Royal Societyju, pokazalo se kako postoje velike nedosljednosti u nošenju zaštitnih maski u bogatim zemljama Zapada.

Kasno u travnju, u Velikoj Britaniji tek je 25 posto stanovništva nosilo zaštitne maske. Za usporedbu, u Italiji je tad zaštitne maske nosilo 83,4 posto stanovništva, u SAD-u 65,8 posto te 63,8 posto u Španjolskoj.

Konzistentne epidemiološke mjere i učinkovito informiranje javnosti ključni su faktori sprečavanja širenja pandemije novog koronavirusa smatra većina stručnjaka.

Najsvježiji primjer nekonzistentnosti takvih politika bila je izborna noć u Hrvatskoj u kojoj su političari po stožerima imali "korona partyje", dok su građani većinom na birališta izlazili pridržavajući se svih propisanih epidemioloških mjera.

Izvor: Medical Express

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju