Ne razgovarajte s njima, stigmatizirajte ih: Glavni urednik prestižnog znanstvenog časopisa ima poruku za sve koji ne nose zaštitne maske

Glavni urednik jednog prestižnog britanskog znanstvenog časopisa smatra da bi ljude koji tijekom pandemije koronavirusa odbijaju nositi maske trebalo stigmatizirati.

Branimir Vorša | 07.07.2020. / 14:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Venki Ramakrishnan šef je prestižnog znanstvenog časopisa Royal Society i smatra da bi ljude koji ne nose maske tijekom pandemije koronavirusa trebalo stigmatizirati na jednak način kao i vozače automobila koji piju dok voze.

Njegov komentar došao je nakon što su dvije nove znanstvene studije pokazale da nošenje zaštitnih maski može značajno smanjiti širenje virusa, uključujući i novi koronavirus koji uzrokuje COVID-19.

Nekoć je bilo posve normalno popiti dosta alkohola i odvesti se kući, a bilo je jednako normalno i voziti se bez sigurnosnog pojasa, napisao je Ramakrishan u kolumni. Danas se obje te stvari smatraju antisocijalnima, a isto bi se trebalo odnositi i na nenošenje zaštitnih maski u javnosti, dodaje.

Na kraju poručuje da kad bi svatko od nas nosio masku, da bi na taj načini štitili ne samo sebe, već i druge oko nas, a time i smanjili mogućnost prenošenja zaraze.

U studiji koja je u ponedjeljak objavljena upravo u Royal Societyju, pokazalo se kako postoje velike nedosljednosti u nošenju zaštitnih maski u bogatim zemljama Zapada.

Kasno u travnju, u Velikoj Britaniji tek je 25 posto stanovništva nosilo zaštitne maske. Za usporedbu, u Italiji je tad zaštitne maske nosilo 83,4 posto stanovništva, u SAD-u 65,8 posto te 63,8 posto u Španjolskoj.

Konzistentne epidemiološke mjere i učinkovito informiranje javnosti ključni su faktori sprečavanja širenja pandemije novog koronavirusa smatra većina stručnjaka.

Najsvježiji primjer nekonzistentnosti takvih politika bila je izborna noć u Hrvatskoj u kojoj su političari po stožerima imali "korona partyje", dok su građani većinom na birališta izlazili pridržavajući se svih propisanih epidemioloških mjera.

Izvor: Medical Express

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti