Ne propustite priliku da pogledate Mars izbliza jer ćete za sljedeću morati čekati do 2033.

Mars i Zemlja su se jako blizu posljednji put našli 2018. godine, a sljedeći tako bliski susret očekuje se 2033. odnosno 2035. godine.

Hina | 17.10.2020. / 12:40

Planet Mars (Ilustracija: Getty)

 Hrvatski astronomski savez poziva građane da u drugoj polovici listopada pogledaju Mars dok nam je još blizu, odnosno njegovu posljednju veliku opoziciju, periodičnu pojavu koja se neće ponoviti sve do 2033. godine.

 

Opozicija je termin u astronomiji koji označava položaj nekog planeta u odnosu na Zemlju i Sunce kada se Sunce, Zemlja i taj planet točno tim redoslijedom nađu u ravnini. Kad se neka planeta nađe u položaju opozicije, tada se ona i Zemlja na svom putu oko Sunca nađu najbliže, objasnili su u priopćenju.

Riječ je o periodičnoj pojavi koja je važna za mali planet poput Marsa zato što ga tada možemo bolje vidjeti sa Zemlje, a u trenutku tako bliske opozicije tamo je lakše otputovati ili nešto poslati.

Opozicije Marsa se događaju u prosjeku svakih 26 mjeseci, ali svakih 15 do 17 godina se dogode ovako posebno bliski susreti, kada se trenutak opozicije poklopi s trenutkom kada je planet, u ovom slučaju Mars, u perihelu - položaju kada planete putujući po svojim eliptičnim stazama dođu u točku najbližu Suncu.

Mars i Zemlja su se jako blizu posljednji put našli 2018. godine, a sljedeći tako bliski susret očekuje se 2033. odnosno 2035. godine.

Mars se, s obzirom na blizinu, u listopadu na nebu ističe svojim sjajem i u tom periodu sjajniji je i od Jupitera, ističu.

Mars će se kroz teleskop moći pogledati 16. i 17. listopada u Zvjezdanom selu Mosor od 19 do 24 sata, te 18. listopada u Koprivnici kod gradskih bazena Cerine, od 18 do 21 sat i u Malom Lošinju, na Trgu Republike Hrvatske, od 20 do 22 sata.

Osim Marsa, na početku večeri posjetitelji će moći motriti Jupiter i Saturn koji pomalo odmiču.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti