Ne, to nije fantastika: Raketa na solarno-termalni pogon zaista bi mogla otići tamo gdje nitko nikada nije bio

Motor pogonjen samo toplinom sunca mogao bi letjelice puno brže odvesti izvan granica Sunčeva sustava.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.11.2020. / 16:14

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prošle godine NASA je dogovorila partnerstvo s Laboratorijem primijenjene fizike (APL) Sveučilišta Johns Hopkins kako bi otkrili najučinkovitije načine za lansiranje objekata sa Zemlje izvan Sunčeva sustava. Do sada su dva takva objekta napustila Sunčev sustav (sonde Voyager 1 i 2), no njihov je primarni cilj bio istraživanje planeta unutar sustava te nemaju mogućnost istraživanja međuzvjezdanog svemira, odnosno područja izvan Sunčeva sustava.

Osim što nemaju instrumente problem je i njihova brzina te im je do napuštanja heliosfere trebalo skoro pola stoljeća. Inženjeri sa Sveučilišta Johns Hopkins dokazali su da se tako velike udaljenosti, a govorimo o desecima milijardi kilometara, mogu prijeći puno brže ako se za putovanja koriste motori s pogonom na zagrijani vodik pod pritiskom i sunčeva toplina. Njihova je učinkovitost tri puta veća u odnosu na dosadašnje raketne motore te bi letjelice na takav pogon puno brže mogle napustiti Sunčev sustav i odjetjeti tamo gdje još nitko nije bio, odnosno na veće udaljenosti od Zemlje u odnosu na Voyagere.

Znanstvenici na čelu s Jasonom Benkoskim napravili su prototip s kojim su dokazali da je nešto takvo zaista moguće te da bi motor pogonjen samo toplinom sunca mogao letjelice puno brže odvesti izvan granica Sunčeva sustava. Ovo dokazuje da solarno-termalni pogon nije samo fantastika. Zaista bi mogao raditi, rekao je za Wired Benkoski.

Na Wiredu objašnjavaju kako, u odnosu na klasične motore postavljene na kraju raketa, solarno-termalni motor o kojem znanstvenici govore bio bi integriran u vanjski omotač rakete te bi, prilikom prolaska pored Sunca došlo do zagrijavanja vodika koji bi se počeo širiti te bi eksplodirao kroz mlaznice tako da bi sam omotač rakete generirao potisak. Ovakav tip rakete učinkovit je samo u slučaju da može postići tzv. Oberthov manevar, odnosno manevar gravitacijske asistencije koji Sunce pretvara u neku vrstu praćke jer će njegova gravitacija dramatično povećati brzinu rakete ako pokrene svoje motore dok se kreće oko njega - što je bliže Suncu, brže će poletjeti.

Izvor: Science Times

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti