"Ne vidim smisao u toliko novca": Je li zbog ovog profila pao hrvatski haker?

Lažni profil koji je povezan s Webstresserom pokazuje način života hakera koji su vodili ovaj servis – hvaljenje gomilom novca i drogom.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.04.2018. / 10:41

Galerija

Klupko oko Webstressea polako se odmotava – poznati su identiteti osoba koje su bili administratori, a osim njihovih pravih profila na Facebooku na kojima su prikazani kao obični mladići koji se ni po čemu previše ne ističu od svojih vršnjaka, otkriveni su i lažni profili koje su koristili te nam oni odaju pravu sliku, odnosno dio prave slike i načina života koji su živjeli.

Jedan od poznatih stručnjaka za kibernetičku sigurnost Brain Krebs objavio je informacije o Jovanu Mirkoviću, administratoru Webstressera iz Srbije i njegovu lažnom profilu na Facebooku Mirkovik Babs na kojem se otvoreno hvali svojom ulogom u Webstresseru. Posljednja slika koju je objavio početkom travnja pokazuje ga kako uživa u bazenu i podiže čašu, dok je ispod fotografije najčešći komentar "RIP".

Krisy Babs (Foto: Facebook) (Foto: Facebook)

Na njegovu profilu naročito je zanimljivo često spominjanje osobe imena Kris i objava fotografije tetovaže uz komentar "Kris is gangsta". Istu fotografiju tetovaže objavio je i uhićeni mladić iz Zaprešića prije dvije godine. Dakle, čini se kako se na fotografiji ne nalazi Mirkovićeva tetovaža, nego je objavio istu fotografiju kao i uhićeni hrvatski haker.

"Samo bitcoini i dobre žene"

Također, lažni profil na Facebooku koji je povezan s osobom s kojom je Mirković često komunicirao – Krisy Babs otkriva kako je i njegov prijatelj Krisy sudjelovao u radu Webstressera. Ispod posljednjih njegovih objava također stoje komentari "RIP" i spominje se odlazak u zatvor.

Za razliku od Mirkovića koji se nije pretjerano potrudio zaštititi svoj identitet jer ima objavljenu fotografiju, Krisy je bio oprezniji pa nije objavio fotografiju niti identitet, no njegove objave puno toga otkrivaju o tome što je radio.

Krisy Babs (Foto: Facebook) (Foto: Facebook)

U svibnju prošle godine pohvalio se stanjem na računu na kojem je bilo skoro 215 tisuća dolara, a objavljivao je i komentare: "Jaooo kolko evricaaa", "Samo bitcoini i dobre zene", "Samo dolari i offshore banka", Straight outta webstresser yea baby", "Nevidim smisao u toliko novaca" te fotografiju s ručka i pogleda na more uz komentar: "Webstresser moneyyy".

Objavljivao je i fotografije s novčanicama te brojne fotografije trave.

Krisy Babs (Foto: Facebook) (Foto: Facebook)

Treba napomenuti kako se ovaj profil ne može direktno povezati s uhićenim Hrvatom jer na njemu nema profilne fotografije, no nadimak koji je koristio (Krisy, a uhićeni mladić zove se Kristian) i prema svemu što možemo pročitati i vidjeti na tom profilu (npr. po komentarima kako je završio u zatvoru, hvaljenju s webstresserom, kunama i hrvatskoj zastavi – dakle, za pretpostaviti je da se radi o Hrvatu, a uhićen je samo jedan hrvatski državljanin), kao i po komunikaciju s uhićenim Mirkovićem, čini se kako bi upravo ovaj profil mogao biti jedan velikih dokaza zbog kojih je uhićen hrvatski haker.

Nevjerojatna neopreznost

Nakon svega što smo saznali prošlih dana o Webstresseru i pregledavajući ove profile na Facebooku, čini se nevjerojatnim kako su se ovi mladići, pa makar i putem lažnih profila, toliko vremena hvalili svojim sudjelovanjem u vođenju Webstressera i velikom zaradom od ilegalnih aktivnosti.

Krisy Babs (Foto: Facebook) (Foto: Facebook)

Koliko su bili neoprezni i uvjereni kako ih nitko ne može uhvatiti, najbolje govore i fotografije Mirkovića na lažnom profilu, kao i fotografija "Krisyjeve" tetovaže koju je Kristian objavio i na pravom profilu.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti