Ne zbog hladnoće, već zbog hakera: 'Političari bi trebali nositi rukavice'

Jedan je haker uspio 'skinuti' otisak prsta njemačke političarke na temelju fotografija njenih ruku, a taj se otisak može iskoristiti za pristup podacima na njenom telefonu

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.12.2014. / 10:35

Ne zbog hladnoće, već zbog hakera: 'Političari bi trebali nositi rukavice'

Kao jednu od mjera sigurnosti i zaštite pametnih telefona i računala, sve veći broj ljudi koristi biometrijsku zaštitu, odnosno uređaje otključavaju putem otiska prstiju koje prislanjaju na poseban senzor. Iako je ovakav način otključavanja telefona sigurniji u odnosu na klasične lozinke, niti on nije posve siguran – nedugo nakon predstavljanja iPhonea 5S u koji je Apple ugradio senzor otisaka prstiju, hakeri su dokazali kako se i takva zaštita može probiti i pristupiti podacima s iPhonea.

Član hakerske mreže Chaos Computer Club (riječ je o najvećem europskom udruženju hakera) Jan Krissler nedavno je dokazao kako je moguće probiti biometrijsku zaštitu korištenjem najobičnijeg digitalnog fotoaparata i komercijalno dostupnog softvera. Naime, on je s fotografija jedne njemačke političarke koje je slikao tijekom njenog predavanja, uspio 'skinuti' njen otisak prsta – s obzirom da ona za pristup svom telefonu koristi upravo biometrijsku zaštitu, njemu nije potrebna nikakva posebna šifra za pristup podacima na telefonu, već ga može otključati korištenjem otiska prsta kojeg se dokopao s fotografija koje je snimio i obradio na računalu. Naravno, kako bi se došao do privatnih podataka s njenog telefona, on se mora dokopati samog telefona, a na BBC-u kažu kako je Krissler na ovaj način samo htio ukazati na nesigurnost biometrijskog načina zaštite te da postoje načini na koji bi hakeri i kriminalci mogli ukrasti privatne podatke s telefona i računala.

Tijekom izlaganja na CCC konferenciji Krisser je poručio političarima kako bi, tijekom govora u javnosti, trebali koristiti rukavice kako bi na taj način onemogućili fotografiranje prstiju jer bi se te fotografije mogle iskoristiti za stvaranje njihovih otisaka prstiju koji bi se mogli iskoristiti za pristup (ukradenim) telefonima. Na BBC-u napominju kako se, osim za npr. otključavanje Appleovih i Samsungovih uređaja, identifikacija korištenjem otisaka prstiju koristila i tijekom predsjedničkih izbora u Brazilu te da se do sada nije pokazala previše sigurna – što je ponovno dokazao i Krissler.

Foto: AFP

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti