Ako vam se ikad dogodilo da ste na koju minutu posudili tuđi mobilni telefon s riječima "samo da nešto pogledam", znate i da je to što ste "pogledali", pogotovo ako ste koristili Googleovu tražilicu, vjerojatno ostalo negdje zapisano. Brisanje povijesti pretraživanja može biti nezgodno jer bi "domaćin" mogao ostati bez njemu bitnih pretraga. Pa kako onda sakriti što ste pregledavali, a da vlasniku uređaja ostanu njemu bitne pretrage?

Naime, ako na svom Google računu imate uključenu opciju Web & App Activity, sve što pretražujete kad na svom mobilnom uređaju (ali i na računalu ako ste prijavljeni u Google račun i koristite Chrome) bit će spašeno na vaš račun. Tu povijest pretraživanja možete uvijek pregledati obrisati odlaskom u My Activity.

No ako iz bilo kojeg razloga posudite nečiji uređaj ili posudite svoj uređaj nekome, i ta će pretraživanja ostati zabilježena.

Zato je Google predstavio opciju koja korisnicima omogućava da jednim potezom izbrišu povijest pretraživanja posljednjih 15 minuta na mobilnom uređaju. Zasad ta opcija radi samo u Googleovoj aplikaciji na iOS uređajima, a korisnici Androida trebali bi ju dobiti u sljedećim mjesecima.

Brisanje posljednjih 15 minuta (Foto: Google)

Na računalima je moguće postaviti automatsko brisanje povijesti pretraživanja svaka tri, 18 ili 36 mjeseci. Ili pak možete ručno izbrisati nepoćudne pretrage. Treba napomenuti da povijest pretraga možete brisati i u svom pregledniku (bez obzira na to koji preglednik koristite), no ako ste prijavljeni u svoj Google račun, one će ostati zabilježene tamo u povijesti pretraživanja. 

Želite li pak pretraživati, a da o tome ne ostane trag na mobilnom uređaju ili računalu, jednostavno nemojte koristiti Googleovu aplikaciju, već otvorite Incognito/Privatni pregled u internetskom pregledniku. Samo ga nemojte zaboraviti ugasiti kad završite s pretragom.