Ne znate kako skuhati zdravi obrok? Sad za savjet možete pitati AI chatbot

Osim što daje savjete što zdravo kuhati, chatbot ima i veliku bazu znanja o pojedinim zdravim namirnicama.

Martina Čizmić | 12.10.2023. / 16:09

Zdravi recepti na zaslonu pametnog telefona, ilustracija (Foto: Getty Images)

Otkako je krajem 2022. godine predstavljen ChatGPT, cijeli je svijet odjednom upoznao umjetnu inteligenciju i otkrio njene mogućnosti. U međuvremenu je tvrtka OpenAI nastavila raditi na razvoju svog chatbota pogonjenog umjetnom inteligencijom, a korisnici su pokazali za što se sve može koristiti.

I dok neke tvrtke još uvijek sumnjičavo gledaju na korištenje umjetne inteligencije u njihovom poslovanju, hrvatski prehrambeni div, Podravka, odlučila je lansirati digitalni proizvod vođen upravo  umjetnom inteligencijom (AI), temeljen na naprednoj LLM tehnologiji na takozvanom modelu GPT-3.5 Turbo OpenAI.

Radi se o SuperfoodChef-AI by Coolinarika, osobnom AI asistentu za nutritivno uravnoteženu prehranu. Razvijen je kako bi se integracijom GPT tehnologije stvorilo još bolje korisničko iskustvo na najvećoj regionalnoj kulinarskoj platformi - Coolinarici. Osim na web stranici, SuperfoodChef-AI prisutan je i na Coolinarika mobilnoj aplikaciji dostupnoj na Google Playu ili Apple Storeu. Kako ističu iz Podravke, prvi hrvatski AI asistent u kuhinji nastao je u partnerstvu Podravke i  Infobipa te međunarodne digitalne agencije C3 Croatia – 01 Content & Technology, a trenutno se nalazi u beta fazi razvoja, odnosno još je u razvoju i nadograđuje se.

SuperfoodChef-AI dizajniran je kako bi na jednostavan i zanimljiv način, kroz korisnicima zanimljivu konverzaciju, pokazao važnost raznovrsne i nutritivno bogate prehrane. AI vodič korisnicima pomaže kulinarskim i nutricionističkim savjetima i preporukama ukusnih i zdravih recepata, s naglaskom na tzv. superfood namirnice. Tako će vam, primjerice, odgovoriti na pitanja o nutritivnoj vrijednosti graha i banana ili pak predložiti recept bogat proteinima.

SuperfoodChef-AI (Foto: Zimo/Screenshot)

Podravka ovim iskorakom u korištenje umjetne inteligencije potvrđuje svoju usmjerenost na inovacije i korištenje novih, modernih tehnologija, ne samo u proizvodnim procesima, već i komunikaciji s potrošačima. U vrijeme kad je nastala, Coolinarika je bila inovativan i jedinstven iskorak prehrambene industrije u izravnu komunikaciju s potrošačima, a danas je jedan od najposjećenijih portala u Hrvatskoj koji dnevno posjeti gotovo 70 tisuća korisnika. Razvoj vlastitog AI alata još je jedan korak u njezinu razvoju i unapređenju zadovoljstva njezinih korisnika te Podravkinog odnosa s potrošačima. Osobito me raduje i suradnja dvije hrvatske tvrtke – Podravke iz tradicionalne i Infobipa iz IT industrije te naša daljnja suradnja i širenje upotrebe ovog alata, poručila je Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke.

U našem kontinuiranom radu s partnerima i klijentima diljem svijeta, otkrivamo razna područja primjene umjetne inteligencije s ciljem inoviranja i podizanja komunikacije te odnosa brendova i njihovih korisnika na potpuno novu razinu. Posebno smo uzbuđeni što će ovaj virtualni asistent doprinijeti popularizaciji zdrave prehrane i promicanju zdravih prehrambenih navika među posjetiteljima Coolinarike. S nestrpljenjem očekujemo nadolazeće faze razvoja koje će dodatno poboljšati zadovoljstvo korisnika, povećati njihov angažman i još više unaprijediti njihovo iskustvo korištenja.  Kontinuirano radimo na razvoju AI rješenja koja omogućuju personalizaciju komunikacije i pružaju korisnicima inovativne načine interakcije s brendovima, izjavio je Roberto Kutić, suosnivač i operativni direktor Infobipa, dodavši kako veći nekoliko godina snažno ulažu u implementaciju umjetne inteligencije.

SuperfoodChef-AI za sada raspolaže informacijama o 30 namirnica i s bazom od stotinjak recepata, no brzo uči, a bazu znanja svakodnevno razvija, obogaćuje i nadopunjuje. Kako ističu iz Podravke, što će se više koristiti, postajat će i sve uspješniji pomoćnik u svakodnevnom kuhanju nutritivno uravnoteženih obroka.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti