Nedostaje vam prostora na iPhoneu? Apple napokon ima rješenje!

S novom verzijom operativnog sustava za iOS uređaje dolazi i opcija brisanja rijetko korištenih aplikacija, pri čemu na telefonu ostaju svi podaci i dokumenti vezani uz te aplikacije

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 08.06.2017. / 16:48

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Pored prekratkog trajanja baterije, jedan od najvećih problema korisnika mobilnih uređaja jest nedostatak memorije za pohranu velikog broja fotografija, videozapisa, aplikacija i slično. Većina mobilnih kompanija za ovakve probleme ima jednostavno rješenje – mogućnost korištenja memorijskih kartica s kojima se taj prostor može višestruko povećati, no ova opcija nije dostupna korisnicima Appleovih telefona koji imaju na raspolaganju samo internu memoriju telefona. Sve do nedavno početni (i najjeftiniji) model iPhonea dolazio je sa 16GB memorije – ne treba niti napominjati kako je to premalo za današnje potrebe korisnika, a današnji početni model dolazi s 32GB memorije što također ne može zadovoljiti većinu korisnika koji, osim brisanja sadržaja sa svojih uređaja, moraju ovisiti i o cloud rješenjima za pohranu podataka poput iClouda, Dropboxa i drugih.

S novom verzijom Appleovog operativnog sustava za iPhone i iPad (iOS 11) Apple je predstavio djelomično rješenje koje će pomoći u oslobađanju memorije. To rješenje i dalje nema veze s memorijskim karticama, već s brisanjem aplikacija te će iOS 11 imati opciju koja automatski briše aplikacije koje se ne koriste često, pri čemu na telefonu ostaju pohranjeni svi podaci vezani uz te aplikacije. Tako, kada se takve aplikacije žele pokrenuti, prvo će ih se morati ponovno skinuti na telefon i onda koristiti, no naravno, samo ako na telefonu ima dovoljno memorije za njihovu instalaciju.

Ova će opcija (Offload Unused Apps) biti dostupna pod postavkama iTunesa i App Storea, odnosno u dijelu postavki telefona i tableta u kojima se upravlja pohranom podataka, a bit će dostupna i opcija manualnog brisanja aplikacija, ali zadržavanja svih njihovih dokumenata i podataka.

Ikone takvih aplikacija neće nestati s početnog ekrana iPhonea, već će se prikazivati bez boje i s ikonom malog oblaka kako bi korisnici znali da te aplikacije nisu instalirane na njihovim telefonima.
Uskoro očekujemo dostupnost testne verzije iOS-a 11, a konačna verzija koja će biti dostupna svim korisnicima, odnosno vlasnicima iPhonea 5S i novijim telefonima, bit će najvjerojatnije dostupna od rujna.

Izvor: ZDnet
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti