Nekoć su tamo provodili nuklearne testove: Radioaktivna prašina iz Sahare prelazi preko Francuske

Francuski nuklearni testovi provedeni u prošlosti u alžirskoj dijelu pustinje Sahare sad su došli na naplatu, a ceh će možda, čini se, platiti i drugi dijelovi Europe, a ne samo Francuska.

Branimir Vorša | 05.03.2021. / 17:28

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Radioaktivna prašina iz Sahare od veljače prelazi preko Francuske, izvijestilo je Društvo za kontrolu radioaktivnosti na Zapadu (ACRO).

Radioaktivna prašina iz Sahare u Europu stiže putem vjetra iz saharske pustinje te uzrokuje onečišćenje zraka iznad dijelova Južne Europe. Znanstvenici su potvrdili da je prašina radioaktivna nakon prikupljanja uzoraka.

Ipak, razina radioaktivnosti te prašine nije opasna, no mediji nisu propustili priliku naglasiti kako je Francuska u Sahari u 60-im godinama proteklog stoljeća provodila nuklearne testove, dok je Alžir još bio njihova kolonija te da su na taj način kontaminirali tu pustinju radioaktivnim česticama.

Meteorolozi su pojasnili da je dotok tog oblaka prašine uzrokovan velikom olujom koja je krenula iz Maroka i koja je protutnjala sjeveroistočnim dijelom te zemlje s brzinama vjetra oko 100 kilometara na sat.

Izvor: Sputnik

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti