Nekoliko stotina hrvatskih srednjoškolaca na korak je bliže stvaranju održive budućnosti!

U organizaciji BASF-a na Institutu Ruđer Bošković srednjoškolci su izvodili uzbudljive kemijske pokuse i učili o kružnoj ekonomiji.

Martina Čizmić | 25.10.2019. / 15:07

Srednjoškolci na IRB-u (Foto: Institut Ruđer Bošković)

Zahvaljujući popularno-znanstvenom programu BASF Chemgeneration, koji se odvija u suradnji sa znanstvenicima Instituta Ruđer Bošković (IRB), više stotina hrvatskih srednjoškolaca na korak je bliže stvaranju održive budućnosti. Cilj je ovog znanstvenog programa u sklopu kojeg ovih dana na IRB-u završava ciklus radionica za tekuću godinu, popularizacija znanosti među mladima na području cijele središnje Europe te ukazivanje na njezinu zabavnu stranu i dokazivanje načina na koji prirodne znanosti pridonose stvaranju održive budućnosti.

Program je namijenjen svim srednjoškolcima, bez obzira na njihovu sklonost i nadarenost za prirodne znanosti. Tijekom programa učenici se susreću s nizom interaktivnih kemijskih pokusa, na kojima sudjeluju u rješavanju nekog od najvećih problema današnjice. Učenici su učili kako reciklirati papir, izgraditi sustav za filtriranje vode, provesti elektrolizu metala i dokazati kako se određene vrste plastike mogu razgraditi za samo nekoliko tjedana.

Neka od najvažnijih pitanja današnjice tiču se upravo održive budućnosti i načina na koji obavljamo svakodnevne aktivnosti, a da pritom ne štetimo prirodi. Upravo zbog toga znanstveni program BASF Chemgeneration za temu svojih radionica bira kružnu ekonomiju. Održiva budućnost tiče se svih nas i dužnost je svih pojedinaca, skupina i cijelih sustava podržati je. BASF Chemgeneration samo je jedan od načina na koji BASF pomaže u stvaranju održive budućnosti, napomenuo je Simon Franko, izvršni direktor BASF-a u Hrvatskoj.

BASF-ov znanstveni program Chemgeneration održava se na godišnjoj razini u suradnji s najprestižnijim znanstvenim ustanovama u Europi, a partner programa u Hrvatskoj je Institut Ruđer Bošković. Svake godine Institut ugosti velik broj učenika iz raznih srednjih škola, koji aktivno uče o kružnoj ekonomiji, održivoj budućnosti i ulozi kemije izvan učionice.

O kvaliteti programa BASF Chemgeneration možda najbolje govori činjenica da upite za sudjelovanja na radionicama najviše dobivamo iz škola iz kojih su učenici i nastavnici već imali priliku sudjelovati u programu i uvjeriti se u njegovu kvalitetu, izjavio je doc. dr. sc. Tomislav Portada s IRB-a i voditelj radionica iz programa Chemgeneration.

Danas smo radili svakakve eksperimente, primjerice naučili smo kako reciklirati papir i filtrirati vodu. Najbolji dio mi je bio kad smo radili vlastiti reciklirani papir od papira i drugih različitih tvari. Eksperimenti su mi bili jako zabavni i željela bih sudjelovati u ovakvim programima i u budućnosti jer je to zasigurno bolje nego biti doma ispred televizije, izjavila je Eliza Dragčević, učenica Njemačke međunarodne škole u Zagrebu (DISZ).

Simon Franko dodaje da BASF nastoji stalno potpomagati stvaranje održive budućnosti – stvaranjem inovativnih rješenja za različite djelatnosti, upotrebom tehnologija koje optimiziraju potrošnju prirodnih resursa i smanjuju utjecaj na životnu sredinu, kao i brojnim znanstvenim programima.

Organizacijom programa BASF Chemgeneration i najmlađima se pokazuje da su njihovi svakodnevni postupci iznimno važni za budućnost planeta i osigurava da u budućnosti i oni izrastu u odgovorne pojedince svjesne svog utjecaja na prirodu. Iznimno mi je drago što još jedna sezona Chemgenerationa uspješno završava u čak osam zemalja srednje Europe i što iz godine u godinu uspijevamo usaditi mladima ljubav prema kemiji i znanosti uopće, zaključio je Franko.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti