Nema Notea, ali njegovo nasljeđe je vidljivo: Samsung predstavio nove verzije svojih preklopnih telefona - Z Flip 3 i Z Fold 3

Samsung je predstavio cijeli ekosustav - pametne telefone, pametne satove i bežične slušalice.

Martina Čizmić | 11.08.2021. / 16:01

 Samsung već tradicionalno u kolovozu predstavlja nove pametne uređaje. No, ove godine nema novog uređaja u Note seriji čime su u Samsungu samo potvrdili ono o čemu se već dugo nagađa i govori - da je Note otišao u povijest. 

Umjesto toga, Samsung je predstavio dvije nove inačice svojih preklopnih telefona - novi Samsung Galaxy Z Fold 3 i Galaxy Z Flip 3. Uz pametne telefone, Samsung se pobrinuo da sve bude u stilu pa je tako predstavio i nove bežične slušalice Galaxy Buds 2 i Galaxy Watch 4. 

Samsung Galaxy Watch 4 -  sat koji je sve manje sat, a sve više pratitelj zdravlja 

Novi Samsung Galaxy Watch 4 u sebi skriva nekoliko zanimljivih novosti. Već je poznato da dolazi s novim Wear OS operativnim sustavom koji omogućuje bolje povezivanje s Googleovim servisima i aplikacijama. Uz to, u Samsungu su surađivali s Googleom na stvaranju najmanjeg procesora namijenjenog upravo za pametni sat, kako bi imao još bolje performanse. 

No, za sve one koji pametni sat koriste i za praćenje vlastitog zdravstvenog stanja, uz pregršt već poznatih aplikacija za praćenje otkucaja srca, disanja i slično, Watch 4 dolazi i s posebnim senzorom koji prati stanje cijelog organizma. Radi se o  BIA – bioelectrical impedance analysis. Kako bi se ostvarilo pravodobno mjerenje, korisnik treba unijeti podatke kao što su težina, visina, godine i spol. BIA funkcionira na način da šalje električni signal kroz tijelo kako bi se analizirale masnoće i mišićno tkivo, koje potom kalkulira cjelokupnu snagu tijela.

Watch 4 dolazi u dvije inačice - Watch 4 i Watch 4 Classic koji se pomalo razlikuju u dizajnu, no dijele gotovo iste specifikacije. Imaju 1,5 GB RAM-a i čak 16 GB interne memorije za pohranu glazbe i aplikacija. Opremljeni su Exynos W920 Dual Core 1,18GHz procesorom i baterijom jačine 247 mAh (Watch 4) odnosno 361 mAh (Watch 4 Classic). Podržavaju spajanje putem LTE, Bluetootha, WiFi-ja, NFC-a i, naravno, imaju ugrađen GPS.

Samsung Galaxy Z Fold 3 - čvršći, izdržljiviji i s olovčicom

Nova inačica prvog Samsungovog preklopnog telefona, Folda, u ovoj je verziji dobila nove mogućnosti i još bolju izdržljivost. Z Fold 3 dolazi sa IPX8 oznakom koja garantira otpornost na vodu, a kućište od Armor Aluminium trebalo bi osigurati čvrstoću i izdržljivost, a u kombinaciji s Corning Gorilla Glass Victus, fleksibilni ekran trebao bi ostati bez ogrebotina i tijekom intenzivnog korištenja. Ono što odmah upada u oči je činjenica da Z Fold 3 nema prednju kameru. Točnije ona je skrivena ispod samog ekrana, kako bi korisnici mogli u potpunosti iskoristiti cijeli 7,6-inčni Infinity Flex ekran.

Kako je sad ekran veći, u Samsungu su se potrudili omogućiti aplikacijama da iskoriste cijeli ekran. Tako je ažurirana opcija Multi-Active Window koja omogućuje korištenje više aplikacija istovremeno, a uz opciju App Pair moguće je spariti različite aplikacije za istovremeno korištenje. Osim toga, tu je i novi Taskbar" koji omogućuje brzo prebacivanje između aplikacija bez povratka na početni ekran.

Iako nema Notea, jedna od glavnih karakteristika, pametna olovka S Pen, sad se može koristiti i sa Z Fold 3 pametnim telefonom. Dolazi u dvije inačice - S Pen Fold Edition i S Pen Pro. Obje imaju vršak koji se uvlači kako ne bi došlo do nehotičnog oštećenja na ekranu.

Od važnijih specifikacija možemo izdvojiti glavni (unutarnji) zaslon koji je 7,6-inčni QXGA + Dynamic AMOLED 2X Infinity Flex te manji vanjski zaslon veličine 6,2-inčni HD+ Dynamic AMOLED 2X. Opremljen je prednjom, selfie, kamerom od 10 MP, kamerom skrivenom ispod zaslona od 4MP te s tri stražnje kamere od 12 MP (ultra široka, širokokutna i telephoto kamera). Dolazi s 12 GB RAM-a i 256GB odnosno 512GB prostora za pohranu. Baš poput ranijih verzija, dolazi s 4400 mAh dualnom baterijom koja podržava bežično i obrnuto bežično punjenje.

Ima već predinstalirani Android 11, sa Samsungovim korisničkim sučeljem, a može koristiti i 5G mobilnu mrežu.

Galaxy Z Flip 3 - manji brat, ali ništa manje impresivan

Novi Galaxy Z Flip 3 može se pohvaliti većim vanjskim ekranom koji olakšava pregled notifikacija i poruka bez otvaranja samog telefona. Tako je moguće pregledavati raspored, provjeriti vremensku prognozu ili jednostavno vidjeti koliko ste koraka napravili. A pomoću Cover Screen widgeta, moguće je i mijenjati izgled samog vanjskog ekrana te ga čak i uskladiti s izgledom Watch 4.

Novi Flex Mode Panel omogućuje lakše i bolje korištenje aplikacija kad je telefon otvoren na pola jer automatski prebacuje aplikaciju na gornji dio ekrana, a kontrole koje su vezane za upravljanje aplikacijom na donji dio ekrana.

Z Flip 3 se može pohvaliti 6,7-inčnim FHD+ AMOLED 2X Infinity Flex te vanjskim 1,9-inčnim Super AMOLED zaslonom. S prednje strane se nalazi 10 MP selfie kamera, dok se na stražnjoj strani nalaze dvije 12 MP kamere (ultra široka i širokokutna). Dolazi s 8 GB RAM-a i 128 GB odnosno 256 GB prostora za pohranu. Treba istaknuti i dualnu bateriju od 3300 mAh koja podržava brzo i bežično punjenje.

Galaxy Buds 2 - male i prilagođene svakom uhu

I na kraju tu je i nova verzija Samsungovih bežičnih slušalica - Galaxy Buds 2. Dizjanom prilagođene uhu, Buds 2 su najmanje i najlakše Samsungove bežične slušalice. Kako bi osigurali da zaista budu neprimjetne za svakog korisnika, u Samsungu su osmislili test kojim korisnici mogu provjeriti koji silikonski nastavci najbolje odgovaraju njihovom uhu. Dovoljno je pokrenuti test unutar Galaxy Wearable aplikacije i pratiti upute na ekranu.

Uz aktivno poništavanje buke, koje je moguće prilagoditi svakom okruženju, korisnici mogu slušati glazbu ili odgovoriti na poziv bez obzira na to gdje se nalaze. A uz pomoć novog rješenja temeljenog na strojnom učenju, filteri će naučiti kako zvuči korisnikov glas i filtrirati ga kako bi tijekom poziva zvučao jasno i glasno.

U Play Mode načinu rada mogu raditi bez punjenja 7.5 sati (s isključenom ACN funkcijom), a zajedno s kutijicom za punjenje, trajanje baterije penje se na 29 sati. U slučaju da je uključen Play Mode način rada zajedno s ACN funkcijom, baterija će trajati nešto kraće - oko 20 sati.

Uređaji će biti dostupni na hrvatskom tržištu tijekom kolovoza i to:

Galaxy Z Fold3 5G 512 GB po cijeni od 14.559 kuna,
Galaxy Z Fold3 5G 256 GB po cijeni od 13.999 kuna,
Galaxy Z Flip3 5G 128 GB po cijeni od  7.699 kuna,

 Galaxy Buds2 po cijeni od 999 kuna te

Galaxy Watch4 46mm BT po cijeni od  2.999 kuna,
Galaxy Watch4 42mm BT po cijeni od 2.699 kuna,
Galaxy Watch 4 Active 44mm BT po cijeni od 1.999 kuna,
Galaxy Watch 4 Active 40mm BT po cijeni od1.799 kuna.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti