Nema više bezveznih brojki: Znanstveno provjereno iz selfija se može saznati do kada ćete živjeti

Ne, ovo nije još jedna zabavna funkcija neke tamo aplikacije... Stručnjaci od nedavno mogu znanstveno provjereno uz jedan selfie procijeniti godinu kada ćemo zbilja ostariti i u konačnici kada bi mogli umrijeti. Još jedan razlog za selfie, i filter?

Ana Marija Kostanić | 07.05.2017. / 09:11

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

IT kompanija Lapetus razvila je znanstveno provjerenu metodu predviđanja godina životnog vijeka, utemeljenu na procjeni brzine starenja.

Janet Anderson, glavna marketinška direktorica u Lapetusu, za Global News izjavila je kako aplikacija može predvidjeti godine života koje će netko doživjeti samo iz jedne fotografije.

Proces teče tako što korisnik uploada selfie i odgovara na nekoliko pitanja, a platforma sprema te informacije kako bi potom ekipa iz Lapetusa predvidjela životni vijek korisnika.

Anderson navodi kako se mjeri 350 točaka lica, i više od tisuću sitnih detalja i područja, a zatim se sve to koristi u završnom izračunu kako bi se došlo do što vjerodostojnijih godina.

Osim životnog vijeka, aplikacija može predvidjeti i godinu do kada ćemo se biti dobroga zdravlja i relativno poletni, odnosno godinu nakon koje ćemo postati nemoćni starci. Netko tako može imati procjenu da će doživjeti 82 godine života, ali će se već sa 80 osjećati lošije i nemoćnije.



Ova metoda, koja je i znanstveno provjerena, izvrstan je alat za osiguravajuće kuće koje inače moraju koristiti ogromne količine papirologije i podataka da bi tek nakon nekoliko tjedana mogli dati procjenu. Lapetus je prilika da se ubrza taj proces na samo 48 sati.

"Kroz platformu možete proći uz ispunjavanje podataka u manje od 10 minuta i unutar tog vremena mi već možemo poslati informacije vašoj osiguravajućoj kući," izjavila je Anderson.

Naravno, postoje različiti faktori, osim vašeg lica, koji odlučuju o tome hoćete li se kvalificirati za životno osiguranje. Sve ovisi o tome kakvo osiguranje osoba želi te koja je njezina povijest bolesti.

Ipak, Anderson je priznala kako Lapetus ima jedan nedostatak - teško provjerava da li je netko imao plastičnu operaciju. Pretpostavljamo da se sličan trik može napraviti i s dobrim filterom - pa tko ne bi malo varao... Samo ostaje pitanje koga na kraju varamo, sebe ili aplikaciju?

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti