Nema više skupljanja sitniša: Isprobali smo aplikaciju Keks Pay i prebacili kune prijateljima

Isprobali smo novu aplikaciju koja omogućuje slanje novca prijateljima pomoću aplikacije i broja telefona. Ne vjerujete? Radi!

Martina Čizmić | 19.12.2018. / 09:17

Aplikacija Keks Pay (Foto: Erste banka) (Foto: Erste banka)

Svi smo se barem jednom našli u situaciji u kojoj s prijateljima trebamo podijeliti račun. Nakon nekoliko čaša vina ili piva to dijeljenje može potrajati, pa čak i uključivati pomoć kalkulatora ako je društvo veće.

"Utjerivanje" dugova nakon što jedan iz društva popusti i plati sve može potrajati i tjednima, a i narušiti inače dobro prijateljstvo. Jer ipak, kad je novac u pitanju, svi volimo sistem "čist račun – duga ljubav". 

Upravo taj problem, dijeljenja računa i "utjerivanja" dugova, rješava hrvatska aplikacija Keks Pay. Radi se o aplikaciji koja je prva takve vrste na hrvatskom tržištu, a nastala je kao projekt internog startupa Erste banke.

Glavna je karakteristika Keks Paya što vam je za slanje (ili primanje) novca prijateljima treba pametni telefon (Android ili iPhone) te aplikacija. Kao i kod brojnih drugih aplikacija koje se koriste za kupovinu odnosno plaćanje, "najgori" je dio inicijalno popunjavanje odnosno postavljanje aplikacije. 

Nakon instalacije same aplikacije, potrebno je upisati broj neke od kartica koju želite koristiti za primanje odnosno slanje novca. Potrebno ju je autorizirati (ovaj se proces obavlja samo jednom, prilikom prvog upisivanja) i nakon toga možete koristiti aplikaciju.

Za razliku od nekih drugih aplikacija u svijetu, Keks Pay ima i opciju stvaranja grupa odnosno internog chata. U prijevodu, skupljate li novac za čiji rođendan, dovoljno je napraviti grupu i u nju ubaciti iz imenika kontakte osoba koje bi vam trebale uplatiti novac. Čim je grupa stvorena i poslana prva poruka, svi koji nemaju aplikaciju dobit će SMS s kratkim opisom zašto su dobili poruku, što je Keks Pay i linkom na preuzimanje aplikacije. Oni koji već imaju instaliranu aplikaciju dobit će obavijest o novoj grupi odnosno poruci.

Cijela stvar nakon toga funkcionira veoma jednostavno. Odaberete iz kontakata osobu kojoj želite poslati novac, iznos, s koje kartice (jer je moguće upisati nekoliko kartica i nije bitno u kojoj se banci nalaze), autorizirate PIN-om (za dodatnu sigurnost) i pošaljete. Novac će s vaše kartice (odnosno računa) biti odmah skinut, a na računu druge osobe bit će sljedeći dan. Osim ako ste u Erste banci, onda će biti gotovo odmah. 

Glavna prednost ovakva načina slanja novca jest činjenica da ne morate tražiti ničiji IBAN kako biste uplatili novac, plaćati proviziju ili skupljati sitniš po džepovima. Aplikacija je potpuno besplatna za korištenje.

Jedina negativna strana koju smo mi vidjeli jest dnevni limit. Možete maksimalno poslati 2000 kuna po osobi.

Za sad je Keks Pay namijenjen manjim transakcijama među fizičkim osobama – prijateljima, kolegama s posla, članovima obitelji, no u Erste banci rade na tome i da se putem Keks Paya može plaćati u kafiću, trgovini ili npr. taksiju. Tako bi, u budućnosti, roditelji mogli platiti vožnju svoga djeteta taksijem ili bi prijatelj koji leži kod kuće bolestan ipak mogao platiti rundu prijateljima u kafiću.

Nije loša ideja, zar ne?

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti