Uvođenje strožih pravila za zaštitu osobnih podataka građana u Europskoj uniji natjeralo je brojne internetske servise da prilagode svoja pravila GDPR-a.

Posljednji u nizu koji je morao promijeniti svoja pravila jest WhatsApp. Ova popularna aplikacija za dopisivanje uvela je najnižu dobnu granicu za korištenje njihovih usluga za korisnike u EU-u.

WhatsApp je i dosad branio korisnicima mlađima od 13 godina korištenje te aplikacije, iako su ju koristili i mlađi, a odsad će za korištenje biti potrebno barem 16 godina.

Naime, prema GDPR-u koji stupa na snagu 25. svibnja, uvode se posebna pravila koja bi trebala štititi privatnost podataka maloljetnika i djece u pružanju internetskih usluga. Ona se posebno odnose na korisnike mlađe od 16 godina, a u pojedinim zemljama dopušteno je i da se ta granica spusti na mlađe od 13 godina.

Tako su tvrtke koje pružaju takve usluge obavezne uložiti dodatni trud kako bi provjerile da je roditelj odnosno skrbnik djeteta dao odobrenje za korištenje tog servisa.

No dosad WhatsApp nije kontrolirao starost korisnika, niti je (barem tako kažu) provjeravao njihovu starost na drugim korisnikovim profilima na društvenim mrežama s kojima je povezan – Facebooku i Instagramu.

Nije jasno ni kako će sad provjeravati njihovu starost, odnosno provjeriti da mlađa osoba ima dopuštenje roditelja ili skrbnika za korištenje te aplikacije.

Zanimljivo je i kako će se ova nova pravila odnositi samo na korisnike u Europskoj uniji, dok će u ostatku svijeta i dalje ostati na snazi stara pravila s dobnom granicom od 13 godina.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju