Nemojte nasjesti! 10 kibernetičkih prijetnji i prijevara koje vrebaju i u sljedećoj godini

Neka jedna od novogodišnjih odluka bude i bolja kibernetička sigurnost u 2024. godini.

Martina Čizmić | 31.12.2023. / 11:22

Haker (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Korištenje interneta i društvenih mreža za sobom povlači i jednu obavezu o kojoj mnogi ne razmišljaju - odgovorno ponašanje. I dok su neki posebno oprezni kad je u pitanju otvaranje elektroničke pošte nepoznatog pošiljatelja ili klikanje na sumnjive linkove, drugi misle da se takve greške ne mogu dogoditi njima. 

S obzirom na to da se gotovo svakodnevno razvijaju nove tehnologije i tehnike kibernetičkih napada, a isto tako svakodnevno pišemo o različitim prijevarama i prijetnjama na internetu, nije na odmet podsjetiti koje su to. 

Hrvatski CERT sastavio je listu 10 najčešćih prijetnji koje će prijetiti i u 2024. godini, a mi ju prenosimo. 

Brza zarada – poziv na ulaganje

Provjereno: Kriptovalute - 2 Uložili desetke tisuća dolara i eura, obećana im je zarada, a ostali su bez svega: Prevareni ulagači za Provjereno ispričali kako su izgubili sav novac

„Dobar dan zovem iz agencije za ulaganje…“ sve se češće čuje u slušalici našeg telefona. Inflacija potiče građane na smanjenje troškova ili na traženje dodatnih oblika zarade. Zato, ne čudi što su se kriminalci sjetili ovog oblika prijevare. Obećavanjem brze i lake zarade, potkrijepljene primjerima koji su se dogodili u prošlosti (npr. velik rast na tržištu kriptovaluta) prevaranti se isključivo žele domoći vašeg novca. Često žele saznati podatke vaše bankovne kartice ili token mobilnog bankarstva kako bi preuzeli kontrolu nad njime.

Čudotvorni lijekovi
„Bolestan čovjek ima samo jednu želju…“ i spreman je isprobati razne opcije kako bi prebrodio svoje tegobe. Internet nam omogućuje pristup velikom broju informacija, pa tako ponekad odlučimo potražiti objašnjenje i moguće rješenje za svoje zdravstvene probleme. Ako ste mislili da kriminalci imaju barem toliko obzira i ne žele zarađivati na bolesnima, prevarili ste se. Osim što će uzeti vaš novac, a lijek možda nikada neće stići na vašu adresu, postoji i mogućnost da lijek koji dođe, negativno djeluje na vaše zdravstveno stanje. Lijekove i slične peparate nabavljajte samo putem ovlaštenih i stručnih prodavatelja nakon konzultacije sa svojim doktorom.

Nagradne igre
Samo ostavite svoje podatke, a mi ćemo kontaktirati sretne dobitnike. Lažne nagradne igre služe za krađu osobnih podataka, a ti podaci se koriste za druge prijevare. Ako upišete svoje ime i prezime te kontakt podatke (email i broj telefona), obratite pažnju na poruke i pozive koji vam dolaze u narednom periodu. Ako vam počnu stizati sumnjive ponude, nemojte nasjesti na njih.

Romantična prijevara

Romantična prijevara, ilustracija Sve veći i češći problem: Osobe željne ljubavi postaju žrtve prevaranata na internetu

Uz osobe s financijskim problemima i bolesne, na meti su i usamljene osobe u potrazi za partnerom. Nakon što osjete da su zadobili vaše povjerenje, prevaranti kreću sa zahtjevima poput uplate novca. Cilj prevaranata je u vama izazvati snažne osjećaje kako ne biste mogli kritički razmisliti i prepoznati prijevaru.

Nedostavljena pošiljka i povrat novca
Kupovina putem interneta je u porastu i ponekad ni sami ne znamo koliko paketa očekujemo. Napadači i to pokušavaju iskoristiti kako bi od vas ostvarili financijsku korist. Budite oprezni sa zahtjevima koji vas traže unos podataka s obrazloženjem za povrat novca. Pratite brojeve pošiljki koje očekujete i obavezno provjeravajte adrese (URL-ove) stranica na kojima upisujete svoje podatke.

Država daje novac

Lažni mail Ne nasjedajte na prevaru: Sustav e-građani koristi se za novu phishing kampanju s uporabom QR koda

Lažne vijesti mogu završiti krađom podataka. Osim što mogu koristiti identitet poznatih osoba, prevaranti će imitirati i izgled nekog novinskog portala. Ako ne prepoznate da se vijest koju čitate nalazi na lažnom portalu dovodite se u opasnost. Ako vam je vijest sumnjiva, provjerite ju vlastitim istraživanjem. Posebno treba biti oprezan s vijestima koje se pojavljuju kao objave na društvenim mrežama.

Kompromitiran je Vaš bankovni račun
Ako dobijete mail od banke da je potrebno učiniti određene korake za zaštitu računa, budite na oprezu. Banka vas nikada neće tražiti da im putem maila šaljete svoju lozinku, podatke o bankovnoj kartici, kao ni token mobilnog bankarstva. Ako posumnjate da su vaši podaci ukradeni (ili ste ih dali nekome) hitno sa svojom bankom poduzmite sve potrebne radnje za zaštitu vašeg novca.

Ucjena zbog neprimjerenog sadržaja (sextortion)
Često korištena i masovna pojava je ucjena i iznuda novca. Napadači vas pokušavaju uvjeriti da posjeduju vaše snimke i fotografije u kompromitirajućim trenucima te da će ih, ako brzo ne uplatite novac na njihov račun, podijeliti s vašim prijateljima, rodbinom i suradnicima. Slanjem velikog broja mailova nadaju se da će netko povjerovati u njihove prijetnje i u strahu uplatiti novac.

Lažne stranice za krađu podataka

Slika nije dostupna Obratite pažnju: Jedno slovo koje znači razliku između sigurne online kupnje i prijevare

Prevaranti kreiraju brojne internetske stranice koje imitiraju poznate institucije, servise ili trgovine modnih brendova kako bi ukrali vaše podatke. Kad se god nađete na stranici, bez obzira što vam ona izgleda legitimno, provjerite adresu (URL) na kojem se ona nalazi. Prevaranti koriste URL-ove koji izgledaju slično službenim URL-ovima, a ponekad koriste i nazive institucije, brenda ili usluge u malo izmijenjenom obliku.

Besplatna verzija plaćene verzije
Brojne usluge uz besplatnu nude i plaćenu verziju. Plaćena verzija korisniku nudi dodatne sadržaje, mogućnosti ili pogodnosti, ali je ponekad preskupa da bi si ju mogli priuštiti. Prevaranti koriste ovakve prilike te besplatno nude plaćene verzije. Preuzimanjem sumnjivih datoteka iz neslužbenih izvora riskirate preuzimanje datoteke sa zlonamjernim kôdom i kompromitaciju svog uređaja. Aplikacije preuzimajte samo iz službenih izvora i koristite antivirusne programe koji će vam pomoći u otkrivanju kompromitiranih datoteka.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti