Nemojte se prestrašiti, ali umjetna inteligencija "vara" kako bi bila uspješnija

Mogli bismo sposobnost "varanja" pripisati visokoj inteligenciji, ali razlog je zapravo veoma jednostavan.

Martina Čizmić | 01.01.2019. / 15:02

Umjetna inteligencija (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Umjetna inteligencija koju istraživači sa Stanforda i Googlea koriste u izradi Googleovih karata, imala je zaista izvrsne rezultate. Pretvaranje satelitskih snimaka u Googleove karte izgledalo je savršeno, bez ikakve greške i događalo se u rekordnom vremenu.

A onda su znanstvenici otkrili zašto je tome tako. Naime, umjetna inteligencija, nazvana CycleGAN, zapravo je varala.

Neki bi mogli reći da je to prvi znak više inteligencije i samostalnosti "računala" te korak bliže ka njihovu "ustanku" protiv ljudi.

Međutim, baš i nije tako.

Kako su opisali u znanstvenom radu "CycleGAN, a Master of Steganography", znanstvenici su veoma brzo shvatili da CycleGAN "vara" kad su zatražili da rekonstruira sliku iz zraka na temelju karata koje je napravila. Odjednom su se na slici pojavili detalji kojih na karti nije bilo, poput drveća ili krovnih prozora.

Umjetna inteligencija nije uklonila detalje s karte koju je ranije napravila na temelju snimke iz zraka, već ih je "sakrila" u frekvenciji koja nije vidljiva ljudskom oku. Tako je, kad su znanstvenici od nje zatražili da obrne proces, sve podatke već imala na karti.

Problem nije u tome što je umjetna inteligencija "previše inteligentna", već što joj znanstvenici nisu dali dovoljno jasne i specifične upute.

Nisu joj zabranili da "sakrije" podatke niti izrijekom rekli da "višak" podataka treba izbrisati. Tako je CycleGAN iskoristila "rupu" u uputama i organizirala si posao tako da bude što uspješnija i brža. Podsjeća vas na nekoga?

Upravo je to traženje prečica jedna od glavnih karakteristika rješavanja problema kod ljudi.

Znači li to da je umjetna inteligencija sve sličnija ljudima? Pa, zapravo da, jer mi smo ju stvorili na temelju svoje inteligencije.

Što se CycleGAN-a tiče, znanstvenici su samo u njezin protokol ubacili nekoliko preciznijih smjernica i problem "varanja" je nestao. Ili je toliko dobro prikriven da ga (još) nisu otkrili.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti